Annons

Länsrätten ger kommunen rätt

Kristianstads Sparbank förlorade kampen om kommunens pengar. Igår föll länsrättens dom, till kommunens favör.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2004

Kristianstads kommun har rätt att byta bank. Det slår länsrätten fast i sin dom. Kristianstads Sparbank, kommunens nuvarande bank, har inget för sin klagan. Enligt länsrätten har kommunen skött upphandlingen korrekt.

– En välformulerad dom, kommenterar kommunens chefsjurist Charlotta Mjellander.

Annons

– Vi anser att vi följt det regelverk som finns, och domen bekräftar detta. Jag är nöjd, säger ekonomidirektör Per Persson.

Bo Bengtsson, VD på Kristianstads Sparbank, är glad över att processen är över.

– Men vi är naturligtvis besvikna över domen. Länsrätten delar visserligen bankens bedömning att förfrågningsunderlaget i viss mån är otydligt. Det gäller främst utvärderingen av valutering och kvittning.

– Denna otydlighet har dock enligt länsrättens mening inte varit av sådan art eller omfattning att kravet på affärsmässighet eller krav på likabehandling kan anses åsidosatt, konstaterar rätten. Kommunen har utgått från anbudet och ställt det i relation med övriga anbud. Man har inte, vilket banken tycker, tillfört ett nytt och okänt utvärderingskriterium.

– Det är förstås väldigt skönt att vårt resonemang höll, säger Charlotta Mjellander.

Domen vinner laga kraft först om tre veckor, men Bo Bengtsson meddelar redan nu att banken inte tänker överklaga.

– Vi ser nu framåt och har många funderingar kring hur samarbetet kan förstärkas, banken och kommunen emellan, säger han i stället. Därmed kan bankbytet, där kommunens alla löpande bankaffärer ingår, ske inom kort. Det bör vara helt genomfört fram på vårkanten och ska enligt Per Persson inte märkas så mycket.

– Det är odramatiskt. Det innebär en del arbete för oss, men det tillhör spelreglerna, säger han.

Flytten går till Nordea, som la det mest förmånliga anbudet. Avtalet gäller i två år, med option på ytterligare tre år.

Åsa Carlsson

Annons

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons