Annons

Lantmännens chefer får miljoner i rekordbonus

Nu sparkar Lantmännen 400 tjänstemän för att spara. Tidigare i år fick koncernens chefer rekordbonusar.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2009

Det är tidningen Land Lantbruk som rapporterar om bonuskalaset i bland Lantmännens chefer. I jämförelse med året innan femdubblade företaget sitt bonusprogram och ledningen delar på nio miljoner kronor.

Mest får vd:n Per Strömberg. Förutom årslönen på 5 044 000 kronor kvitterade han i våras ut en bonus på 1,5 miljoner kronor. Tillsammans med pensionsinbetalningarna får han totalt 8,2 miljoner kronor.

Annons

Näst högst bonus, 930 000 kronor, får Clas Eriksson, som är vice vd. Han har en årslön på 2,3 miljoner kronor och pensionsinbetalningar på 2,5. Övriga direktörer delar på 6,6 miljoner kronor.

Enligt tidningen Land Lantbruk steg löne-, pensions- och bonuskostnaderna för ledningen med 29 procent från 45 till 58 miljoner kronor mellan 2008 och 2009.

Anette Rosengren, som är kommunikationsdirektör på Lantmännen, svarar på frågor om företagets bonusprogram. Hon framhåller att bonusutbetalningarna i våras baseras på resultatet för 2008.

– Det finns rörlig lön som en del av högre chefers lönepaket. Skillnaden ligger i att 2007 var det en annan koncernstruktur och ett annat resultat. 2008 var faktiskt det bästa resultatet som Lantmännen någonsin hade presenterat vilket ledde till att det var mycket högre rörlig löneutbetalning, säger Anette Rosengren.

Hur rimmar detta med kraven på besparingar och uppsägningar som nu väntar?

Det finns inga bonusutbetalningar för resultat 2009. Om det blir några bonusar återstår att se när året är avslutat om man når sina mål.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons