Annons

Lärarförbundet vill uppvärdera yrket

En högre löneökning för lärarna än andra yrkesgrupper, annars riskerar Sverige att tappa som kunskapsland. Det är en bild som Lärarförbundet skapar inför kommande avtalsförhandling.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004
En uppvärdering av läraryrket är ett måste för att behålla kunskapsnivån i Sverige menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz. I går träffade hon lokala fackliga företrädare från hela landet på Grands i Kristianstad. Bild: Lasse Ottosson
En uppvärdering av läraryrket är ett måste för att behålla kunskapsnivån i Sverige menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz. I går träffade hon lokala fackliga företrädare från hela landet på Grands i Kristianstad. Bild: Lasse OttossonFoto: 

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz menar att lärarna som yrkesgrupp måste uppvärderas.

– Fyra av tio av dagens lärare går i pension inom de närmaste åren och en av fem lärare i dagens skola är obehörig. För att klara av pensionsavgångarna och få behörig personal krävs uppvärdering för att kunna göra läraryrket attraktivt och rekrytera lärare. För hög utbildningsnivå är väldigt viktig för landets utveckling. Om drygt ett år, den 1 april 2005, ska ett nytt avtal börja gälla för lärarna i Sverige.

Annons

– Vi kommer i det nuvarande avtalet att nå den avtalsenliga löneökningen i riksgenomsnitt på 20 procent under fem år. Men vi får ingen relativ löneförändring för lärarna, säger Ove Johansson, förhandlingschef i Lärarförbundet.

I det nuvarande avtalet och i det föregående har krav funnits om relativ löneförändring, men utfallet har inte blivit så. Vad talar för att ni i kommande avtal ska lyckas i praktiken, inte bara i teorin som tidigare?

– Det kan jag inte säga idag. Just nu ska vi analysera och utvärdera nuvarande avtal, titta på omvärlden, bland annat europeisk nivå och lyssna till våra medlemmar. Utifrån det ska vi skapa ett antal konstruktioner för att nå dit, säger Eva-Lis Preisz. Ett led i förberedelserna inför avtalsförhandlingen är att träffa landets fackliga företrädare. I går träffade Lärarförbundets ordförande och förhandlingschef cirka 100 fackliga företrädare från 23 lokalavdelningar från Lund i söder till Luleå i norr. På agendan för den årliga tvådagarskonferensen för medelstora lokalavdelningar var lönepolitiken.

– Tanken med årets konferens är att skapa en diskussion om lönebildning. Att vi ska kunna skapa ett fungerande system för löneutvecklingen, säger Lars Nilsson, ordförande för lokalavdelningen i Kristianstad.

Han är positiv till förbundets tankar och känner igen farhågorna om pensionsavgångar.

– Just nu är det lugnt i Kristianstad, men det kommer. Så det är viktigt att förebygga.

Fredrik Björnsson

044–18 55 14

fredrik.bjornsson@kristianstadsbladet.se

FaktaLärarförbund i Sverige

Annons

Lärarförbundet är för alla lärare och skolledare. De största grupperna är lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare och fritidspedagoger. Lärarförbundet har drygt 225 000 medlemmar.

Lärarnas Riksförbund är enbart för lärare och studie- och yrkesvägledare. Medlemmar tjänstgör inom bland annat grundskolans årskurs 1–9 och gymnasieskolan. Lärarnas Riksförbund har drygt 80 000 medlemmar.

Den 5 oktober 2004 fastställer Lärarförbundet sina krav. Lärarförbunden samverkar i avtalsförhandlingar i Lärarnas Samverkansråd och sluter gemensamt avtal. Den 1 april 2005 ska ett nytt avtal börja gälla.

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons