Eldsvåda förstörde paket som skulle skickas utomlands

Det började av okänd anledning brinna i en lagerlokal på Vattentornsvägen på torsdagskvällen. Där fanns paket som ett företag skulle skicka utomlands.
Kristianstad • Publicerad 15 augusti 2019 • Uppdaterad 24 september 2019
Foto: Victor Lindstammer

Flera av räddningstjänstens bilar samt ambulans och polis larmades till Vattentornsvägen strax före klockan 18. Flera uppringare hade uppmärksammat att det rök kraftigt ur byggnaden.

När räddningstjänsten kom fram kunde de konstatera att det brann i ett förråd i en lagerlokal.

– Det var stor spridningsrisk, absolut, säger Jörgen Elvstrand, räddningsledare.

bild 1/6

För att minska risken för att branden skulle sprida sig ville styrkan minimera insläppet av syre i det eldhärjade förrådet med skärmsläckare, alltså att vattendimma tränger in i byggnaden. Innan de öppnade dörrarna kontrollerade de värmen för att säkerställa att eldsvådan minskat. Därefter gav sig rökdykarna in i förrådet.

Innanför dörrarna hittade de bland annat en större mängd kläder som räddningstjänsten bar ut för att eftersläcka och kyla. I en tidigare version av artiklen stod det att kläderna samlats in för att sedan doneras vidare, vilket var felaktigt. Det som fanns i förrådet tillhör ett postombudsföretag som skickar paket till Mellanöstern, enligt företagaren själv.

– Nu är vi passiva, förklarar Jörgen Elvstrand och berättar strax innan klockan 19 att elden är släckt men att styrkan måste vänta en viss tid för att säkerställa att inget blossar upp igen.

– Tiden är en viktig faktor här.

Branden kunde begränsas till förrådet, men intilliggande lokaler är något röksmittade.

Vid 23.30-tiden kom ett nytt larm gällande lagerlokalen sedan någon sett rökutveckling från platsen.

– Det är ingen jätteomfattning, man håller på att lämpa ut allting från lokalen. Vi kommer nog vara kvar en timme till, säger Jonas Nilsson, vid räddningstjänsten.

Brandorsaken är i nuläget okänd, men polisen misstänker inget brott.

Martin SöderbergSkicka e-post
Catharina SigalaSkicka e-post
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.