Annons

Lidl vill få fri infart i Åhus

Lidl vill ha en egen in- och utfart på Flötövägen. Vägverket vill ha en ny rondell på Flötövägen, i höjd med Sandvaktaregatan.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2004

På stadsarkitektkontoret i Kristianstad försöker just nu Per-Åke Grelsson, fysisk samhällsplanerare, att arbeta fram ett planförslag med två olika alternativ för det aktuella området i Åhus.

I mitten av november i fjol blev det känt att tyska lågpriskedjan Lidl tänker etablera sig på orten.

Annons

Företaget hade då köpt en centralt belägen tomt i Åhus av på Ripa Center AB.

Tomten, som ligger vid rondellen i hörnet av väg 118 och Flötövägen, har ägts av Ripa Center AB i tio år.

Sedan tidigare ligger en bilfirma inom området och Ripa Center AB har fortfarande planer på att etablera verksamhet där för egen del.

– Men nu säljer vi av cirka 6000 kvadratmeter till Lidl, berättade vd:n Rolf Färm.

Fjorton dagar senare förutsatte företaget Åhmans i Åhus i en skrivelse till kommunen att möjligheterna för de redan etablerade verksamheterna inom industriområdet, där det är tänkt att livsmedelskedjan Lidl ska etablera sig, inte försämras.

Därefter har Lidl presenterat sin uppfattning för kommunen, där man vill ha fri in- och utfart till den nya butiken.

Samtidigt har Vägverket givit uttryck för behovet av en ny rondell i korsningen Flötövägen och Sandvaktaregatan, bland annat med tanke på att trafiken på Flötövägen redan idag är så tät att en rondell är befogad.

– Med tanke på all den korsande trafik som förekommer från Sandvaktaregatan och över Flötövägen så skulle där redan kunna ha varit en, säger Per-Åke Grelsson.

Det har också inträffat olyckor på Flötövägen.

Men Lidl vill som sagt ha en egen in- och utfart till sin butik och ärendet brådskar.

Annons

– Så fort jag får tid ska jag presentera en tidsplan och därefter även ett planförslag, efter det att jag har varit i kontakt med trafikplanerare inom kommunen, säger Per-Åke Grelsson.

Karin Hallengren

Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons