Annons

Lilla Paris - en modehistorisk stadsvandring

Publicerad 28 september 2023
Modestadsvandring arrangeras i stan.
Modestadsvandring arrangeras i stan.

Häng med på en modehistorisk stadsvandring genom det fashionabla Kristianstad! Staden som ibland kallas för Lilla Paris har historiskt varit en riktig modestad. Detta på grund av flera faktorer som att Kristianstad var en militärstad vilket också innebar att många officerer och dess fruar ville ha kläder, skor och hattar av senaste modell. Filmmuseet var också en viktigt nyckelspelare i stan där det visades filmer och det filmstjärnorna hade på sig ville folket ha. Här fanns även fabriker och tillverkning av bland annat tyger som på Yllan där man arbetade man mycket med sportkläder som då var i tweed. Uniformsskrädderi var bland det svåraste man kunde tillverka så det var hög kompetens i fabrikerna i stan. För den äldre publiken kan detta vara självklart men för att det inte ska dö ut så måste det berättas vidare. Följ med museipedagog Sigrid Nilsson på en vandring genom modets Kristianstad, från kappor från Distingo till experiment med egen sidenproduktion till modeskapare som Augusta Lundin och Svenbörje Gaborn. Lunchvisning 3 oktober kl 12 och 8 oktober klockan 14. Turen tar cirka en timme och som Sigrid Nilsson själv säger, Vi har otroligt mycket historia på liten yta vilket är en dröm när man ska hålla en tur på en timme.

Regionmuseet har flera stadsvandringar på olika teman som Revolutionsvandringen som går klockan 17 den 11 och 17 oktober. Denna vandring tar oss med på Gustav III:s statskupp där Kristianstad hade en avgörande betydelse i maktspelet på den här tiden och kunde påverkade kungens historia. Detta var intensiva dagar i Kristianstads historia.

Stadsvandringarna är gratis och förbokas hos Regionmuseet.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons