Annons

Linköping fick kristallkronor från Kristianstads residens

– Det får vara en revansch för snapphanarna som var här och härjade utanför slottet, säger landshövding Björn Eriksson och skrattar.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004
Den största av två anrika kristallkronor installerades nyligen på Linköpings slott, efter en flytt från residenset i Kristianstad. BILD: JAN CHRISTER PERSSON/ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN
Den största av två anrika kristallkronor installerades nyligen på Linköpings slott, efter en flytt från residenset i Kristianstad. BILD: JAN CHRISTER PERSSON/ÖSTGÖTA CORRESPONDENTENFoto: 

Som bekant står det gamla länsresidenset tomt sedan några år tillbaka och mycket av möblerna och de andra inventarierna har flyttats till andra residens runt om i landet.

En del har landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson, numera i sitt residens i Malmö. Men landshövdingen i Östergötland, tidigare rikspolischefen Björn Eriksson, har fått ärva två kristallkronor från Kristianstad, varav den största nyligen installerades på Linköpings slott.

Annons

Cirka 10000 personer kunde under den gångna helgen beskåda den där i samband med ett öppet hus på slottet.

– Av dem var det sex par från Kristianstad som kom fram till mig och min fru och ville se den stora kronan, för de hade aldrig sett den när den hängde på residenset där, berättar Björn Eriksson. Han har arbetat aktivt för att få flyttat kristallkronorna, som han minns från sin tid som rikspolischef, då han ofta besökte och övernattade hos Anita Bråkenhielm, sista landshövdingen i Kristianstads län.

– Eftersom residenset inte längre är residens tyckte vi att det var vettigare att använda statens grejor därifrån än att köpa nya med våra skattepengar, men från början fick vi nej, för man hoppades kunna hyra ut residenset, förklarar han.

När Statens fastighetsverk slutligen gav sitt klartecken till att flytta kronorna följde emellertid praktiska problem.

– Den lilla gick att transportera, men den stora var det nästan omöjligt att hitta någon som kunde klara av, berättar Björn Eriksson.

Den uppges vara cirka 100 år gammal och tillverkad i Österrike. Dess tolv armar är av guldbronserat järn och klädda med böhmisk kristall. Dessutom består den av mängder med slipade lövprismor och drygt 40 lampor. Att den och den mindre kristallkronan hade försvunnit från residenset i Kristianstad var en nyhet för Bo Kristiansson, kommunfullmäktiges ordförande, som dock blir full i skratt när han får höra Björn Erikssons uttalande om snapphanarna.

– Iså fall hoppas jag att snapphanarna var mer framgångsrika uppe i Linköping än Björn Eriksson var här nere, för det blev ju bara två kristallkronor, kontrar han. Att kommunen länge försökte behålla residenset med dess inventarier kan han bekräfta.

– Vi försökte tillsammans med länsstyrelsen, regionen och det lokala näringslivet hitta en lösning för att behålla residenset som mötesplats vid bland annat representation, men det gick tyvärr inte, och jag tror faktiskt att vi kommer att ångra oss i framtiden, för jag tror att vi hade behövt en sådan lokal i Kristianstad, förklarar han.

Peter Maunula

044-185553

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons