Annons

Livsviktig övning för tre scoutkårer

BOCKEBODA. Nisse ligger på marken, hans kläder brinner och hans liv är i fara. Men han räddas till livet – av 13-årige Lars Grönwall, som raskt lägger en filt över elden, föser in filten mot kroppens sidor och klappar nedåt så att elden kvävs. Den här gången är Nisse bara en docka. Men nästa gång, som på det stora lägret Scout 2001 på Rinkaby i sommar, kan det vara allvar och en kamrat som ligger där.
Kristianstad • Publicerad 2 april 2001
Nisse brinner. Övningsdockan Nisse har tagit fyr och Lars Grönwall ska raskt släcka elden med en filt. Under tiden får han goda råd av de andra medlemmarna i patrullen. Bild: PETER ÅKLUNDH
Nisse brinner. Övningsdockan Nisse har tagit fyr och Lars Grönwall ska raskt släcka elden med en filt. Under tiden får han goda råd av de andra medlemmarna i patrullen. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

–Nisse, är det han från Manpower? undrar ungdomarna när scoutledaren Karin Larsson från Nosaby har genomgång med dem inför övningen. Platsen är Kristianstads scoutkårs anläggning utanför Bockeboda. Den här dagen har tre olika kårer i Snapphane scoutdistrikt en gemensam övning, där de lär sig brandbekämpning och sjukvårdens ABC (andning, blödning, chock). Ett par av ledarna har varit hos räddningstjänsten och specialutbildat sig i hur de ska lära ut brandbekämpning. Ett 30-tal patrullscouter i åldrarna 12-14 år från de olika kårerna är med och deltar i de olika övningarna. Det blev dramatiskt redan när de kom. En ledare som högg ved missade klabben, träffade benet så blodet sprutade. När han började springa omkring sparkade han till det brinnande stormköket, så att ett tält i närheten tog eld. Andra ledare i närheten drog snabbt ut en sovande scout ut tältet och den skadade ledaren fick tas om hand och ett tryckförband samtidigt som tältet släcktes. Givetvis var alltihop bara en övning, iscensatt för att ungdomarna skulle kunna se vad som egentligen kan hända om olyckan är framme. –Målet med vår verksamhet är att patrullscouterna ska kunna klara sig själva i patrullen på 6-8 personer, och genomföra en hajk. Då är det viktigt att alla vet hur de ska göra, säger ledaren Henrik Andersson från Näsby-Österslöv scoutkår. Efter inledningen får scouterna gå runt till olika stationer, där de lär sig lägga förband, ta hand om chockskadade – och den mest spektakulära, där de lär sig släcka bränder. Med såväl filtar som brandsläckare. Inför övningen pratar ledaren Karin Larsson från Nosaby-kåren om vilka brandfarliga vätskor som används på läger. Exempelvis t-sprit och fotogen. När det är dags att släcka dockan får scouterna gå fram en och en med filten, lära sig hur den först dras över huvudet och nedåt för att kväva elden. –Kom ihåg, det ni testar nu kan mycket väl vara allvar under lägret, uppmanar Karin Larsson när Nisse blivit för sönderbränd. För Lars Grönwall är det här ännu ett steg på vägen mot lägret i sommar: –Jag har varit scout i fem år nu, jag tycker det är roligt att vara ute i naturen och att elda och göra sin egen mat. Och sen träffar man många roliga kompisar. clifford.johansen @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons