Annons

Löneökningar kan kosta tolv miljoner

Ingen ska ha lägre lön än 14000 kronor och löneutrymmet ska vara 5,5 procent.Fackförbundet Kommunals krav i kommande förhandlingar kan kosta kommunen 12 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 11 december 2002

Efter helgerna ska Kommunal åter sätta sig i central förhandling med arbetsgivarna Landstingsförbundet och Kommunförbundet. Tidigare i höst meddelade fackförbundet att man säger upp avtalet från första april nästa år om man inte får igenom sina krav. Att det ännu inte har nåtts en lösning mellan parterna får även lokala konsekvenser för Kristianstads kommun med nära 3000 Kommunalanslutna bland de anställda. – Det sker ingen diskussion på lokal nivå förrän det centrala avtalet har sagts upp, säger kommunens förhandlingschef Ingvar Forsberg. Om Kommunal får igenom sina krav helt och hållet skulle det innebära merkostnader för kommunen. – Skillnaden mellan avtalet idag på 3,5 procent och yrkandet på 5,5 procent, handlar om tolv miljoner kronor i kostnader för de nio månaderna under 2003, säger Ingvar Forsberg. – Under de två senaste åren har vi i kommunen legat över det centrala avtalet för Kommunals medlemmar, vilket framförallt beror på satsningar inom äldreomsorgen och andra kvinnodominerade yrken. I fjor låg vi på 4,7 procent medan det centrala avtalet låg på 3,7 procent. Kommunals krav på en lägsta lön på 14000 kronor för anställda över 18 år, är lättare att uppfylla. – Jag tror inte att vi hittar många anställda som ligger under 14000 kronor i kommunen. Det kan vara någon inom lokalvården. Inom vården är den lägsta lönen idag 14500 kronor, säger Ingvar Forsberg. – Sedan kan det bli svårt om man kräver höga lönelyft tvärs över alla grupper. Då kan det bli besvärligt att nå målet med utjämning av män- och kvinnolöner. Så fort vi lägger löneökningen på yrken med män, så får det en ganska starkt utslag på statistiken eftersom det är få män anställda. Kommunens ekonomidirektör, Per Persson, säger att de 12 miljoner kronor extra som samtliga krav från Kommunal skulle innebära inte finns upptagna i budgeten. – Naturligtvis har vi inte räknat med detta. Vi sitter inte och räknar nivån för varje enskilt fackförbund, utan vi hanterar ett utrymme för en total löneutveckling som står i samklang med bedömningar i övrigt vad beträffar löneutveckling i vår omvärld. Vi utgår i huvudsak från en löneutveckling motsvarande ett svenskt genomsnitt för alla sektorer, säger han. – Konsekvensen blir i så fall att någon annan får mindre. Det här måste ses i ett större sammanhang. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons