Annons

LRF kluvet till GMO-grödor

Lantbrukarnas Riksförbund är kluven till frågan om odling av genmodifierade grödor. "Vi är försiktigt positiva", säger Åsa Odell, ordförande i LRF Skåne.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2009
Åsa Odell. Bild: Tommy Svensson
Åsa Odell. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Samtidigt som Monsantos genmajs växer på Hushållningssällskapets mark i Skepparslöv rasar debatten. Naturskyddsföreningen i Kristianstad kritiserar att Monsanto odlar genmajs här och att Plant Science Sweden har fältförsök med genmodifierad potatis i kommunen.

En skiljelinje går i Sverige och Europa mellan politiska partier och länder. Frankrike, Tyskland och Östterike slänger ut Monstanto och odlingen av genmajs.

Annons

Lantbrukarnas Riksförbund deltar i debatten, men organisationen är kluven. Under senaste årsstämman, som ägde rum i maj, föreslog flera regionförbund att Sverige ska bli en GMO-fri zon. Stämman beslutade att göra en översyn av LRF:s GMO-policy.

– Vi behöver mer kunskap och se till att vi inte hamnar i en återvändsgränd. Vi ska förhoppningsvis kunna få en utveckling där vi kan dra nytta av GMO i samhället som helhet. Därmed så kan det inte gå alltför fort. Vi får ta de små stegen framåt, säger Åsa Odell som ser möjligheter i odling av genmodifierade grödor. – Som vanligt med ny teknik ser man inte riktigt vad det kan leda till i förlängningen. Vi har gjort gigantiska tekniksprång i lantbruket under de senaste 100 åren. GMO kan leda till att man kan föda världens befolkning med livsmedel. Det är den fåran vi måste hitta, där vi använder det på ett smart sätt som kan eliminera problemen. Då kan vi göra väldiga framsteg, säger Åsa Odell som dock ser många problem.

– Ett frågetecken är skyddszonerna. Man kan odla GMO-grödor nära konventionella grödor inom samma område. Då behöver man ha koll på vilka avstånd det behöver finnas för att säkerställa att GMO-grödan inte pollinerar grannens grödor. Det är en sådan oro som finns, säger hon.

Den allmänna opinionen är en annan sak som LRF tar hänsyn till.

– En viktig del är vad konsumenterna tycker. Det handlar om kunskap och förtroende. Det här är nytt och det finns en skepsis och det är naturligt och sunt, så man måste ha en ständig dialog. Europa är delat. Det finns länder och regioner som tydligt har tagit avstånd från GMO och utropat sig som GMO-fria.

Lagstiftningen kring patent på genmodifierade grödor är en sak som LRF har synpunkter på.

– Det är jättemycket uppmärksamhet kring Monsanto och att de har en monopolsituation. Det är inte önskvärt för någon och risken är att vi blir inlåsta av dem. Vi vill titta närmare på patenträtten för gener för att se om det går att förändra den. Viktigt för oss är att det inte begränsar mångfalden i svenskt lantbruk, säger Åsa Odell.

Just Monsanto driver försöket i Skepparslöv. Ska man samarbeta med det företaget?

– Svenska lantbrukare köper produkter av Monsanto och de är jättestora på markaden i hela världen. Det får man ta ställning till i det enskilda fallet. Jag är inte alls insatt i vilket avtal de har med Hushållningssällskapet.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons