Annons

Magdans för musiken och motionens skull

Det började med Zumba – och landade i en passion för orientalisk magdans. Nu håller Kristianstadstjejen Susann Söderberg nybörjarkurser i magdans.
Susann Söderberg
Kristianstad • Publicerad 10 mars 2016
Susann Söderberg har dansat orientalisk magdans i fem år. Nu håller hon både nybörjarkurser och fortsättningskurser i magdans genom ABF i Kristianstad. Foto: Lasse Ottosson
Susann Söderberg har dansat orientalisk magdans i fem år. Nu håller hon både nybörjarkurser och fortsättningskurser i magdans genom ABF i Kristianstad. Foto: Lasse Ottosson

Egentligen är "magdans" ett ganska klumpigt begrepp, menar Susann Söderberg. Det finns nämligen ett stort antal olika stilar från olika kulturer i olika länder – från Afrika till Pakistan.

– Det är ungefär som att referera till "afrikansk dans" – det finns ju en oändlig massa olika danser och kulturer under ett samlingsnamn, säger Susann.

Annons

Den klassiska orientaliska magdansen som brukar läras ut på nybörjarkurserna är den egyptiska. Där är golvrörelser, det vill säga att dansa sittande eller liggande, förbjudet. Det förbjöds under den islamiska revolutionen eftersom det ansågs opassande.

Den egyptiska stilen skiljer sig markant från Gulfdans, det vill säga den magdans som dansas i länderna runt Förenade Arabemiraten – och ytterligare från dansstilen i exempelvis Turkiet.

– Den turkiska stilen är speciell, den är råare och mer ursprunglig än den egyptiska. Där är inte lika mycket förbjudet, berättar Susann.

I Gulfdans bär dansaren ofta en vid fotsid kaftan, vilket gör att man inte ser mycket av kroppen. Här bygger dansen istället mycket på rörelser med huvudet och håret.

Magdans har också inspiration från flera andra danser, som exempelvis balett och flamenco. Dansarna koreograferar ofta sina danser själva, med egen inspiration, och med influenser från andra dansare. Det viktiga är att koreografin följer musikens olika tempon och takter – exempelvis kan höfterna följa takten från trummorna medan axlar eller armar följer ett annat instrument.

– Det kan vara två-tre olika instrument att följa. Två är ganska enkelt, men när det blir tre är det lite jobbigt, säger Susann Söderberg med ett leende.

Susann Söderberg har dansat orientalisk magdans i fem år. Allt började med Zumbapass – och Susann upptäckte snabbt hur roligt det var att röra sig till musik.

– Men efter ett tag ville jag ha en större utmaning, rent tekniskt. Zumban blev för lätt. Och i samma veva hade Medborgarskolan en nybörjarkurs i magdans, berättar Susann.

Susann testade – och blev fast. Framför allt var det musiken och rytmerna hon föll för.

– Det är fantastisk musik med alla trummorna och olika instrument. I magdans ska man vara ett med musiken, kroppen ska följa alla rytmerna och man ska få ut musiken i alla kroppsdelar, säger Susann, men fortsätter:

Annons

– Jag ville ha en utmaning, och det fick jag verkligen. Magdans är svårt i början, det är väldigt mycket teknik. Det gäller att vara lite envis innan man kommit över de första hindren. Ofta är det ju också vuxna som testar nybörjarkurser i magdans, och man är inte van vid att inte lyckas direkt, att man inte klarar av något med en gång. Men ger man magdansen chansen är det en fantastisk värld som öppnar sig.

Susann har i flera år gått kurser för en av Sveriges mest erkända magdansöser, Selina Sevil i Malmö. Serena är professionell magdansös och håller kurser både i Sverige och utomlands.

Rent träningsmässigt är magdans suverän core-, rörlighet- och hållningsträning. Inte minst genom träningen att separera och isolera olika muskler i bålen.

– Men mest träning får man nog i låren. Hela tiden man dansar har man ju benen lätt böjda, vilket innebär att man jobbar med lårmusklerna, säger Susann.

Räcker det med magdans för att hålla sig i form?

– Nja, det ger inte så mycket för konditionen eller för armarna. Det är nog bra om man kan komplettera med någon annan träningsform också, säger Susann, som själv kör Thaiboxning någon gång i veckan.

Hon håller också både nybörjarkurser och fortsättningskurser i magdans, i ABF:s regi.

– Den klassiska deltagaren som kommer är medelålders och kvinna, säger Susann med ett leende.

Kan man lära sig magdans om man är väldigt mager? Behöver man inte lite hull?

– Visst kan man dansa magdans även om man är väldigt smal, men man får jobba hårdare. Det underlättar om man har lite på rumpa och mage som kan dallra, det syns mer, säger Susann, och tillägger att just de snabba skakrörelserna i magdansen kallas för att "shimma".

Annons

Susann Söderberg har precis startat eget företag där man kan boka orientalisk magdans som show. Hon har redan framträtt vid födelsedagsfester, bröllop och liknande. Däremot ställer hon inte upp på framträdanden för en enbart manlig publik, som till exempel svensexor. Detta för att vissa har en skev bild av vad magdans är och står för.

– Magdans är inte och har aldrig varit någon erotisk dans, utan snarare en kulturell dans. I mellanöstern dansar både män och kvinnor magdans, det är mer som vår discodans när man stod och trampade från sida till sida.

I "gulfdans" används ofta håret. Att dra hårslingor framför ansiktet ska ge en mystisk känsla.
I "gulfdans" används ofta håret. Att dra hårslingor framför ansiktet ska ge en mystisk känsla.
Inom magdansen används flera olika redskap för att skapa variation, exempelvis solfjädrar med fastsytt silke, eller käppar.
Inom magdansen används flera olika redskap för att skapa variation, exempelvis solfjädrar med fastsytt silke, eller käppar.

"Den turkiska stilen är speciell, den är råare och mer ursprunglig än den egyptiska. Där är inte lika mycket förbjudet."

magdansös

Cecilia IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons