Annons

Majoritet vill ha kvar C4-dagarna

Åtta av tio Kristianstadsbor gillar Christianstadsdagarna och tycker att de ska finnas kvar. Det visar en väljarbarometer som Kristianstadsbladet låtit göra.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2001

Temo har, på Kristianstadsbladets uppmaning, frågat ett stort antal kommuninvånare om vad de tycker om sommarens stora händelse som varar i tio dagar. 500 personer har svarat på frågan ”Christianstadsdagarna har de senaste somrarna varit en stor folkfest. Festivalen har samtidigt utsatts för kritik. Tycker du att Christianstadsdagarna bör läggas ner eller tycker du att de bör vara kvar?”

En förkrossande majoritet, 78 procent, vill ha kvar festivalen. Inte fler än 18 procent tycker att den bör skrotas.

Annons

Föga förvånande är det framförallt de yngre som uppskattar festivalen. 91 procent i åldersgruppen 18 till 29 år ser framemot årets upplaga av Christianstadsdagarna.

Såväl kvinnor som män är positiva.

Männen verkar dock uppskatta festivalen något högre än de kvinnliga kommuninvånarna. 83 procent av de tillfrågade männen respektive 73 procent av kvinnorna tycker att festivalen ska vara kvar. Enligt Temoundersökningen är de socialdemokratiska väljarna mest positiva. 85 procent av de som förespråkar ett fortsatt s-styre vill att sommarens tradition ska leva kvar. Bland motståndarna dominerar personer som delar kristdemokraternas värderingar.

Ung, socialdemokrat och man.

De tre faktorerna kännetecknar de som är mest positiva till Christianstadsdagarna. Faktorerna stämmer också in på Ali Ibrahim.

– Christianstadsdagarna är en trevlig händelse. Under festivalen lever staden upp, folk är ute och rör på sig mycket mer än annars, säger han.

Att det kan bli lite väl mycket liv, skrik och skrän ibland tycker Ali Ibrahim att man får ta. Eftersom många jobbar och inte kan komma varje dag, tycker han att det är bra att Christianstadsdagarna är så många som tio. Kristdemokraten Liselotte Welander är inte lika förtjust i sommarens dragplåster. Hon tycker att Christianstadsdagarna är för stökiga. För mycket liv och bråk, och inte minst öl som flödar.

– I somras åkte jag inte in en enda dag. Jag tycker inte att det ger mig något, så jag kan lika gärna vara utan, säger hon. Det är den stora mängden alkohol som stör henne.

Med en berusande stämning över stan blir umgänget inte trevligt.

Liselotte Welander upplever att öldrickandet ökar för varje år. Att ta bort de stora öltälten på Stora torg skulle kunna vara ett bra försök att minska fylleriet.

Annons

– Genom att ölen säljs ute visar man att det är okej att folk springer omkring på stan och dricker. Men även om den möjligheten tas bort, kommer man säkert inte helt tillrätta med problemet.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons