Annons

Majoritet vill utöka damallsvenskan

Majoriteten av klubbarna i damallsvenskan och elitettan vill utöka antalet lag i den högsta serien, visar en undersökning som Radiosporten gjort.
Fotboll • Publicerad 8 november 2018
De flesta elitklubbar vill ha fler lag i damallsvenskan, som idag har tolv lag. Arkivbild.
De flesta elitklubbar vill ha fler lag i damallsvenskan, som idag har tolv lag. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När Radiosporten ställde frågan till ledarna hos de 26 klubbarna (12 i allsvenskan och 14 i elitettan) svarade 18 ja, och bara två nej.

Frågan har kommit upp på en tränarkonferens i våras, och ska tas upp på en ordförandekonferens nästa vecka.

Annons

– Ger klubbarna oss det uppdraget kommer vi naturligtvis att lägga fram förslaget till Svenska fotbollförbundet att tillsätta en serieöversyn, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för elitklubbarnas intresseorganisation EFD.

Det som lyfts som en negativ aspekt av att utöka antalet lag är frågan om det finns tillräckligt med kvalitet och att fler bortamatcher kostar mer pengar.

Bland det positiva nämns att det blir fler matcher och att det är bra om fler unga svenska spelare får spela på högsta nivån.

En eventuell utökning av damallsvenskan skulle mest troligt kunna genomföras tidigast 2021, enligt Radiosporten, eftersom ett sådant beslut tidigast kan tas 2019 och att man då under 2020 skulle kunna spela om uppflyttning till en utökad damallsvensk serie.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons