"Man har bara sett bilden och rubriken och delat artikeln"

Kristianstad Artikeln publicerades
Saad Alsaudi, 19, lade idrottskarriären på hyllan efter en knäskada. Nu pluggar han sista året på naturvetenskapliga programmet i Kristianstad.
Foto:Tommy Svensson
Saad Alsaudi, 19, lade idrottskarriären på hyllan efter en knäskada. Nu pluggar han sista året på naturvetenskapliga programmet i Kristianstad.

Artikeln i engelska tabloidtidningen Daily Mail blev droppen. Saad Alsaudi vill att sanningen kommer fram om hans ålder.

Kristianstadsbladets artikel från 19 maj 2011 ligger framför honom på bordet. Den visar en kille som är ett huvud längre än de andra barnen.

– Folk tror att jag springer med jämnåriga, men det gör jag inte. Alla på bilden är fem eller sex år yngre än mig.

Han hade då blivit inbjuden till Centralskolan för att inspirera barnen att själva börja med löpning. Året innan hade Saad Alsaudi vunnit Götalandsmästerskapen på 100 meter. Tiden 11,82 sekunder gjorde honom till Sveriges snabbaste i sin åldersklass, pojkar 14 år.

  – Jag var stolt över att vara tillbaka på min gamla skola. Att kunna göra något gott av det jag åstadkommit.

  På nätet var det flera som tänkte annorlunda. Olika sajter och Facebook-grupper ifrågasatte Saad Alsaudis ålder. Han såg äldre ut än de andra barnen. Flera drog slutsatsen att han hade kommit till Sverige efter att ha ljugit om sin ålder.

  Flera år senare, den 29 januari i år, plockar den engelska tabloidtidningen Daily Mail upp historien som cirkulerat på nätet. De återger den som en sanning. Tidningen drar stort på bilden med Saad Alsaudi, men i övrigt beskrivs problemen med att ensamkommande flyktingbarn inte berättar sin riktiga ålder. En vän skickade länken till Saad Alsaudi.

  – De jämför mig med en mördare, det var det jobbigaste. Den enda gången jag varit på polisstationen är för att hämta ett pass. Då bestämde jag mig. Någon gång måste man sätta stopp. Så jag skrev ett långt inlägg på Facebook om hur det ligger till.

  I dag är Saad Alsaudi 19 år. Han kom från Irak till Sverige tillsammans med sin familj när han var sex år gammal år 2003. Då hade pappan åkt i förväg för att ordna med papper för alla. De flyttade in i en lägenhet på Näsby.

  – När resten av oss anslöt så hade hela familjen redan fått permanent uppehållstillstånd. Det fanns ingen anledning för oss att ljuga om min ålder. Vi kom hit helt lagligt.

  Att rentvå sitt namn, och styrka sin ålder inför andra, anser han vara det lilla i sammanhanget.

  – Jag tycker att vi borde diskutera de riktiga problemen. I Stockholm är det folk som ger sig på invandrare för att de har en annan hudfärg. Kanske är det sådana problem vi borde lägga energin på.

  Vad vill du säga till dem som sprider artikeln?

  – Använd er av källkritik. Tro inte på allt du läser. Här har man bara sett bilden och rubriken och sedan delat artikeln. Det finns vissa som vill smutskasta en grupp för att de vill höja sin egen.

  Vad tar du med dig från detta?

  – Det är väldigt dubbelt. Ibland ångrar jag att jag sprang med barnen på grund av allt som sedan hände. Men jag är stolt över att ha gett barnen inspiration. De blev glada och taggade att börja springa. Det lärde mig att tro på mig själv. Och jag har lärt mig vad det betyder att få stöd av familj och vänner när det är jobbigt.

  Kristianstadsbladet har skickat e-post till Daily Mail med frågor om hur tidningen motiverade publiceringen.

  Under måndagen valde den engelska tidningen att blockera internetanvändare från Sverige från att läsa flera artiklar om mordet på ett boende för ensamkommande flyktingpojkar i Mölndal – av rädsla för att artiklarna skulle strida mot svensk lag.

  Bakgrund

  Detta har hänt

  Saad Alsaudi sprang på Centralskolan i maj 2011. Han bjöds in för att inspirera barnen att börja springa. Då hade han utsätts till Sveriges snabbaste 14-åring. Vid den aktuella tidspunkten var Saad Alsaudi 14 år och 11 månader. Artikeln har spridits på olika sajter på nätet i omgångar under åren. Han anklagas för att vara äldre.

  I fredags (29 januari) valde brittiska tabloidtidningen Daily Mail att okritiskt publicera historien som florerat på nätet.

  Visa mer...