Annons

Månaders väntan på elrullstol

Fler får vänta i månader på en elrullstol. Elsie Lindgren fick sin efter sju månader, men den är för hög. En annan kvinna får klara sig utan elrullstol hela sommaren.
Kristianstad • Publicerad 31 juli 2008
Elsie Lindgren känner sig mer handikappad än nödvändigt när hon inte kan jobba i trädgården för att stolen är för hög. Bild: Ronnie Smith
Elsie Lindgren känner sig mer handikappad än nödvändigt när hon inte kan jobba i trädgården för att stolen är för hög. Bild: Ronnie SmithFoto: 

I förra veckan skrev Kristianstadsbladet om att en handikappad fått vänta fyra månader på att få prova ut en elrullstol. Det är en månad längre än vad Region Skånes hjälpmedelsgaranti säger.

Det finns fler som väntar i månader på en elrullstol som kan göra dem mer självständiga och rörliga. Monica provade ut en elrullstol i april och skulle få den i juni. När den inte kom ringde hennes personliga assistent Caroline Hedvind till företaget Permobil Autotech som gör elrullstolarna och fick svaret att de hade en offert, men ingen beställning.

Annons

När hon pratade med arbetsterapeuten på Region Skåne fick hon veta att man glömt att skicka beställningen. Det nya datumet för leverans är den 5 september.

– Nu kommer hela sommaren att gå för Monica. Hennes särbo kom från Helsingborg för att de skulle ha semester tillsammans i juli, men de har inte kunnat köra ut tillsammans som det var tänkt, säger Caroline Hedvind. Monica sitter i vanlig rullstol, men behöver hjälp när hon ska ut och assistenterna hinner inte alltid följa med henne. Då blir hon sittande hemma.

– Permobil är ett steg mot frihet. Då behöver hon inte vänta på assistenten, säger Caroline Hedvind.

Elsie Lindgren i Trolle Ljungby blev handikappad efter en stroke för ett och ett halvt år sedan. Hon är nöjd med det stöd hon fått från kommunen, men när hon skulle få en elrullstol från Region Skåne blev det problem.

Från början hade hon en manuell rullstol, men eftersom vänster sida av kroppen är bortdomnad blev det för tungt för henne att ta sig fram i den. En läkare ordinerade en elrullstol till henne, men det tog fyra månader innan hon fick träffa Region Skånes arbetsterapeut. Sedan tog det ytterligare två månader innan hon fick prova ut elrullstolen. Efter ännu en månad levererades den, men den var för hög.

Enligt Elsie Lindgren är den tio centimeter högre än standardhöjden 49 centimeter. Det gör att stolen inte känns stabil och hon kan inte göra allt hon kunde tidigare.

– Jag kan inte plocka i en diskmaskin och räcker inte ner till buskarna i trädgården. Dessutom får jag inte köra den så här hög. Det är farligt. Jag kan ramla ur.

Ett annat problem är att framhjulen kilar fast sig i fotplattorna när hon ska backa. Då måste hon höja sitsen ännu mer, för att få loss fotstöden. En tekniker från hjälpmedelscentralen har varit och tittat på stolen, men Elsie Lindgren tycker inte att hon fick något riktigt svar och stolen är ännu inte justerad.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons