Annons

Många anmälningar om diskriminering från Skåne

Skåne hamnar på tredje plats vad gäller antalet anmälningar till ombudsmannen mot etnisk diskriminering. På första respektive andra plats kommer Stockholms och Uppsala län. –Ju mer invandrartätt ett område är, desto fler konflikter kan uppstå, kommenterar Can Saydam som är pressekreterare hos DO.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001

Det är nyhetsbyrån Siren som granskat anmälningarna till DO under år 2000. Och utslaget per 10000 invånare, så hamnar Skåne på tredje plats. Stockholm toppar, följt av Uppsala, Skåne och Södermanland.

Can Saydam tycker att man ska vara försiktig med att dra för stora slutsatser, eftersom siffrorna enbart rör ett års anmälningar.

Annons

–I ett litet län som Halland, så dubblades antalet ärenden hos oss, genom en enda anmälan. Man måste egentligen se det över längre tid för att kunna dra slutsatser om det finns länsvisa skillnader, säger han. Men, generellt sett är han inte förvånad över att de tre län som toppar statistiken hamnar där de gör.

–Alla tre är invandrartäta områden, och ju fler invandrare desto fler kontaktytor där det kan uppstå konflikter och etnisk diskriminering.

Totalt anmäldes 57 ärenden till DO under år 2000, från Skåne län. Från hela landet kom 875 anmälningar.

–De allra flesta ärenden rör problem på arbetsmarknaden. Vi vill gärna ha in en anmälan i de här frågorna, men i första hand är det fackets uppgift att driva dem. Kan de inte, eller av någon anledning inte vill, så gör vi det, säger Can Saydam.

Anmälningar som däremot handlar om att personer inte har kommit in på restauranger, blivit diskriminerade av myndigheter, banker eller andra instanser behandlas däremot som brottsmål.

–De ska i första hand drivas via polisanmälan, vi kan kommentera fallen, men inte driva dem, säger Can Saydam.

Av de anmälningar som kommit in från Skåne län, kommer fyra stycken från nordöstra Skåne. Samtliga gäller problem på arbetsmarknaden. Två stycken gäller tjänstetillsättning, en gäller en uppsägning och ytterligare en är rubricerad som problem på arbetsplatsen.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons