Annons

Marie-Louise Lindell: "I Östra Göinge byter man chef lika ofta som man byter skjorta"

Hur svårt kan det egentligen vara att vara chef och hur ska en bra chef vara? Frågan känns relevant efter den senaste tidens många avhopp av mellanchefer i offentlig verksamhet. Det finns de som inte stannar på sin post särskilt länge.
Publicerad 10 februari 2017

En chef ska vara rak och ärlig. Hen ska kunna stå stabilt även när det stormar och hen ska backa upp, puscha och bry sig om sina medarbetare. Hen får inte vara orättvis och absolut inte vara en skitpratare.

Ibland måste hen också kunna säga ifrån men lika ofta kunna ge medarbetarna positiv feedback. Chefen ska teambilda och locka fram det bästa ur varje medarbetare. En chef ska följa gällande avtal och se till att lägga bra schema och hålla medarbetaren på gott humör.

Annons

Själv brukar jag säga att min chef har "skälltillägg". Det betyder att med chefstillägg i lönekuvertet måste hen vara beredd att ta lite skit.

En bra chef tål att medarbetarna säger "sanningar" och kan bli irriterade. En chef får inte vara långsint, utan måste kunna "bjuda" på det och gå vidare i relationen med sin medarbetare. Det måste vara högt i tak.

Medarbetaren ska kunna känna sig trygg med att det är okej att föra fram kritik som kan kännas obehaglig och det ska råda åsiktsfrihet och meddelarfrihet.

Chefen har ingen som helst rätt att pressa eller hota medarbetare så att de inte vågar säga ifrån eller uttala sig.

Därmed inte sagt att medarbetaren kan skita i vad chefen bestämt, för det är ju faktiskt så att ska en organisation fungera så är det ju någon som måste peka ut färdriktningen.

Det betyder att medarbetarna också måste vara solidariska de beslut som fattas, även om man själv inte tycker som chefen. Börjar var och en att göra det som de själva tycker är bäst, ja då blir det något helt annat än en sammansvetsad organisation.

Ja, nog är det en hel del krav som ställs på en bra chef. Och inte nog med att medarbetarna har sin syn på saken, chefen måste också leverera uppåt i organisationen, hålla en budget och vill gärna omorganisera, det vill säga lite grann pinka in sitt revir och ett sätt att visa att de gör något.

Tyvärr verkar det sistnämnda vara det som får högst prioritet, medan det här med personal får en lägre prioritet eller kanske inte hinns med bland alla viktiga möten, omorganisationer och budgetar.

Om chefen inte hinner med sina medarbetare så det klart att det får konsekvenser. Handlar det om organisationer som jobbar med människor så finns det också en tredje part som kan råka illa ut.

Därför vilar det ett tungt ansvar på chefer i offentliga sektorn, att se till att "vårda" personalen så att det ger ringar på vattnet ut till de gamla i äldreomsorgen, brukarna i handikappomsorgen, eleverna i skolan och barnen i förskolan.

Annons

Att det finns en kontinuitet i chefskapet är också viktigt. I Östra Göinge kommun byter de chef lika ofta som man byter skjorta.

Under de senaste åren kan man räkna in ett stort antal enhetschefer, både i såväl hemtjänst, LSS-verksamhet och HVB-hemsverksamhet.

Det handlar inte om ett byte utan fyra-fem byten i en och samma verksamhet. Att tro att organisationen då ska vara på topp är egentligen rätt korkat.

Så det jag önskar personalen i kommunens verksamheter är bra chefer som stannar på sin post och som "vårdar" sin personal.

"Därför vilar det ett tungt ansvar på chefer i offentliga sektorn att se till att "vårda" sin personal så att det ger ringar ut på vattnet, ut till de gamla i äldreomsorgen, brukarna i handikappomsorgen, eleverna i skolan och barnen i förskolan"

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons