Annons

Markägare tar strid mot ledning

Markägarna överklagar tillståndet för Eon att dra en högspänningsledning mel-lan Rinkaby och Kristianstad. De vill inte se en ledning i luften.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2009

– Då beslutet kommit vid en tidpunkt som är mycket oläglig för oss, i samband med skördearbete, och möjligheten att få konsulthjälp är begränsad i semestertider avser vi komplettera överklagandet med uppgifter om varför beslutet ska ändras, skriver de i sitt överklagande.

De anser att det är rimligt att få anstånd året ut. Bland annat eftersom Eon tog nio månader på sig att svara på Energimarknadsmyndighetens brev.

Annons

Luftledningen på 130 kilovolt är 11,5 kilometer lång. Men Kristianstads kommun, LRF och markägarna vill att ledningen grävs ner. Energimarknadsmyndigheten gick trots det på Eons begäran och gav alltså tillstånd till en ny luftburen ledning. En anledning var enligt myndigheten kostnaden.

Att gräva ner ledningen skulle kosta runt 50 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som en luftburen variant.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons