Maskerade män lämnade på MC efter bombdådet

Mängder av förhör har hållits efter helgens bombdåd vid pizzeria Baltazar.
Enligt polisen ska två eller tre yngre maskerade män lämnat platsen på en mörk motorcykel längs Mäster Jörgensgatan.
– Troligen försvinner de sedan upp i riktning mot stan, säger polisens förundersökningsledare Peter Hansson.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2019
Skydd har satts framför dörren och fönster till pizzeria Baltazar efter smällen på natten.
Skydd har satts framför dörren och fönster till pizzeria Baltazar efter smällen på natten.Foto: Carina Persian

Natten mot lördag, vid 01.20, skedde en explosion vid pizzeria Baltazar på Västra Storgatan.

Ett stort antal personer hörde smällen. Direkt efteråt var balkongerna på området fyllda av nyfikna och skräckslagna personer som undrade vad som hänt.

Polisen har efter det hållit ett 50-tal förhör i ärendet. Det handlar nästan uteslutande om närboende och personer som befunnit sig i närheten av platsen.

Av dessa vittnesuppgifter börjar det nu klarna kring vad som har hänt.

– Vi har själva händelseförloppet ganska klart för oss. Vid 01.20 sprängs en detonation på pizzeria Baltazar. Vittnesuppgifter gör gällande att det är två eller tre individer som befinner sig på platsen och sedan lämpar på en mörk eller svart moppe eller scooter-liknande motorcykel, säger Peter Hansson, polisens förundersökningsledare i fallet.

Var maskerade

Det ska handla om två eller tre yngre män, uppskattningsvis i 20-årsåldern. De var vid tillfället maskerade och bar mörka kläder.

– Så till vida har det varit svårt att se ansikten på dem. Därför kan jag inte gå ut med några vidare signalement.

Fordonet har med största sannolikhet inte heller haft någon synlig registreringsskylt. De misstänkta gärningsmännen har sedan, enligt polisen, flytt på den förmodade motorcykeln via Mäster Jörgensgatan, som ligger mitt emot pizzeria Baltazar.

– Troligen försvinner de sedan upp i riktning mot stan. De kör inte mot Söder. Men om de sedan svänger upp mot Maxi eller så vet jag inte, säger Peter Hansson.

”Företeelsen är ytterst allvarlig”

Nu hoppas polisen få in ännu fler vittnesuppgifter kring brottet, som fortsatt är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi vill ju komma i kontakt med folk som tror sig ha sett det jag beskriver.

– Det är ju ett allvarligt brott. Visst, i detta fall blev det inga personskador, men det är ju inte alltid gärningsmännen kan råda över det när de placerar en bomb. Det är tillfälligheter om någon drabbas eller inte och själva företeelsen är ytterst allvarlig.

Har ni någon teori om motivet till brottet?

– Inte som vi kommenterar i nuläget.

Peter Hansson vill inte uttala sig om vad det är för slags bomb innan den tekniska undersökningen är klar. Tänkbara övervakningskameror som kan vara relevanta för utredningen kontrolleras i detta nu av polisen.

Leo PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.