Annons

Med hela Skåne i sitt skafferi

Solen ligger lågt över Rinkaby skjutfält. Per Enarsson formar händerna till en strut och lockar på sina anguskor. Strax kommer ett 40-tal svarta kroppar småspringandes emot oss.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2009
Friskatorpets anguskor strövar fritt året runt på sina betesmarker. Andreas Lindberg driver Bondens Skafferi. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 

Andreas Lindberg tar ett steg över svagströmsledningen som skiljer de stora betesmarkerna från grusvägen och kliver in i hagen. På sätt och vis var det med korna som allting började.Andreas Lindberg har, trots att han bara är 28 år gammal, en diger meritlista. Som utbildad kock har han bland annat jobbat på Gastro i Helsingborg, som bagare på Olof Viktors och hos den kände konditorn Jan Hedh. Som kock och delägare på Modesto i Kristianstad kom han i kontakt med det speciella köttet från Friskatorpet för första gången.

– Vi köpte in hela djur från Friskatorpet och jag upptäckte vilken bra smak det hade, berättar Andreas Lindberg. Jag och Per ville få ut köttet till krogarna och till slut hade han sparkat mig i baken tillräckligt mycket för att jag skulle våga ta steget.

Annons

Andreas Lindberglämnade Modesto och startade Bondens Skafferi förra hösten. Bondens Skafferi samordnar produkter från lokala småskaliga matproducenter och levererar egenhändigt varorna till krogar och butiker över hela Skåne. Antalet producenter som Bondens Skafferi har hand om har på bara nio månader ökat till ett 30-tal men det var med Friskatorpets kött som verksamheten startade.

– Friskatorpets kött har funnits i handeln hela tiden, Per har fött upp djur sedan 1972, men tidigare gick djuren till ordinarie slakt. Det är Bingolotto att köpa kött i de större matbutikerna, kvaliteten kan vara vilken som helst. Har man tur får man kött som är så bra som Pers men oftast har man inte det. Här får korna växa efter sina egna genetiska förutsättningar. Jag kan inte tänka mig något sundare kött än det här.

Numera samsas Friskatorpetscharkprodukter med en rad andra varor i Bondens Skafferi. Andreas Lind- berg distribuerar skorpor från Viby, knäckebröd från Skepparslöv, sparris från Torekov och tuppkött från Genarp. Bland mycket annat.

– Det fanns ett stort behov av den här typen av tjänst, berättar Lindberg. Det fanns ingen bra ekonomisk lösning för krögare att köra runt själva och köpa småpartier. Som kock och krögare skaffade jag mig ett stort nätverk och jag levererar i dag till många gamla kollegor. Ryktet har börjat gå och det generar allt fler nya kunder.

Andreas Linberg började inte jaga kunder på allvar förrän i början av året men sedan dess har det gått snabbt. I dag har han 70-80 fasta kunder som han levererar till varje vecka och sammanlagt runt ett hundratal.

– Allt har gått mycket fortare än jag kunnat ana eller drömma om. Odlarna ser inte längre varandra som konkurrenter utan samarbetar och tipsar om varandra. Marknaden finns, allt som odlarna producerar går ändå åt. I Sverige producerar vi för lite ekologiska grönsaker och för lite bra kött. I stället produceras det för mycket av det dåliga och de flesta tänker bara i kvantitet. Det är skrämmande att odlare inte vet vilket vete som smakar bäst utan bara vilket som ger bäst avkastning.

Hur mycket mer kan din verksamhet egentligen växa?

– Jag ser det inte som omöjligt att jag har fördubblat antalet kunder inom ett år, säger Andreas Lindberg. Och då kanske jag representerar 50 producenter istället för dagens 30.

Frågan är bara hur Andreas Lindberg ska orka. Oftast går han upp klockan 4 på morgonen och kör runt med varor över hela Skåne, i snitt 170 mil i veckan. Efter åtta-nio timmar i bilen väntar ytterligare kanske fem timmar i lagret som Bondens Skafferi delar med Larssons Chark i Tollarp. Hemma har han två små barn, tre och ett halvt och ett år gamla.

– Jag kommer nog inte klara det på egen hand i fortsättningen men jag har redan börjat ta hjälp så smått av en tidigare kollega. Jämfört med kockyrket är det ändå mindre stressigt att sitta i en bil det mesta av dagarna, jag kan inte köra fortare än vad hastighetsbegränsningarna tillåter. Och på helgerna stänger jag av telefonen, då får kunderna prata med min telefonsvarare, säger Andreas Lindberg med ett lite trött leende.

Isac Nordgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons