Annons

Med nos för livräddning

Med nos för livräddning. Sjöräddningssällskapet satsar nu på att ta hjälp av hundar i sina räddningsinsatser.
Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2009
Det tar inte mer än två sekunder att plocka upp någon med vattenskotern.
Det tar inte mer än två sekunder att plocka upp någon med vattenskotern.Foto: 
Mascott trivs med att rädda liv.
Mascott trivs med att rädda liv.Foto: 
Meja Kåmark räddar liv i Sjöräddningssällskapet tillsammans med hunden Mascott.
Meja Kåmark räddar liv i Sjöräddningssällskapet tillsammans med hunden Mascott.Foto: 
Sjöräddning. Golden retrievern Mascott räddar liv med sitt känsliga luktsinne. Bild: Peter Åklundh
Sjöräddning. Golden retrievern Mascott räddar liv med sitt känsliga luktsinne. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
När hunden fått upp vittringen skäller den.
När hunden fått upp vittringen skäller den.Foto: 

Vi lämnar Landön och beger oss ut i Hanöbukten. Havet glittrar i solskenet. Längst fram i båten står treåriga golden retrievern Mascott.

På Lindö tar resten av de frivilliga sjöräddarna emot oss. Sjöräddningsstationen i Yngsjö har övat hela förmiddagen. Livräddning från vattenskoter i havet och livräddning uppifrån ett tak.

Annons

Sjöräddningssällskapet är en frivillig ideell organisation som inte kostar en krona i skattemedel. Sjöräddarna måste alltid vara på sin vakt. Dygnet runt, året runt. I solsken som storm. Men det är också medlemmarna som styr. Ingen annan kommer och talar för dem hur de ska göra.

– Drivkraften är framförallt att hjälpa människor när de behöver det. Sedan får man också friheten att vara ute mycket. Just att vi är fria och inte styrda gör nog att man får en annan inställning till hela den här grejen, säger Patrik Menander, ställföreträdande stationsföreståndare. Det är inte bara människor som gillar att rädda liv. Hunden Mascott stortrivs på havet och för honom är livräddning närmast en lek.

Övningen startar. Sjöräddningen droppar av en person i vattnet och åker i väg med gummibåten.

Därefter är det Mascotts tur att visa vad han kan. Hunden ställer sig längst fram, nosar och ganska snart börjar han skälla för att visa att han fått vittring.

Sedan hoppar han tillsammans med matte Meja Kåmark, över till Rescue runnern, den specialbyggda vattenskotern. Därifrån arbetar han precis lika bra.

– Det är en underbar hund. Den är glad i vatten och älskar arbete. Men det krävs förstås mycket jobb. Hundarna föds inte så här, säger Meja Kåmark. Golden retrievers är på många sätt en idealisk ras för livräddning. Hunden är aktiv, lättlärd och trivs i och omkring vatten.

Men egentligen går det bra att använda vilken hund som helst.

– Hundarna, med sitt fantastiska luktsinne, har ju alltid haft den här förmågan. Det är bara så att vi har kommit på att det går att utnyttja till livräddning på sjön. Framförallt har vi nytta av det när det är dimma och vi inte ser själva, säger Cecilia Jarl, som själv har en tysk mellanspets i träning.

Det finns i dag två färdigutbildade livräddningshundar i Skåne. Men mycket pekar på att det snart blir allt fler.

– Det är väldigt kul helt enkelt. Det är viktigt att kunna rädda ett liv. Och det är extra roligt att kunna göra en sådan insats tillsammans med sin hund, säger Meja Kåmark.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons