Annons

Mellandagarna innebär biodagar

Mellandagarna har kommit att bli biodagar, så även i Kristianstad. Biljettåtgången får betecknas som strykande och många föreställningar är helt utsålda.
Kristianstad • Publicerad 29 december 2002
Skattkammarplaneten är laddad och redo att rulla.
Skattkammarplaneten är laddad och redo att rulla.Foto: 
Klockan 14.30 visade en matinéföreställning av Skattkammarplaneten på Kosmorama i Kristianstad.
Klockan 14.30 visade en matinéföreställning av Skattkammarplaneten på Kosmorama i Kristianstad.Foto: 

Harry Potter är fullbokat, Skattkammarplaneten är fullbokat och Sagan om de två tornen är fullbokat flera gånger om. Det är högtryck på Kosmorama under mellandagarna och personalen får verkligen göra skäl för sin lön. Dagarna mellan jul och nyår är något av en guldperiod för landets biografer. Så även i Kristianstad. På Kosmorama är det få platser kvar till de 15 filmer som visas under lördagen. Köerna till biljettdisken och till godisbutiken är långa. Flera av de som sökt sig till biografen denna grå och fuktiga lördagseftermiddag får inte de biljetter de vill ha. En av de som inte fått någon biljett denna eftermiddag är Madeleine Rask. Hon är en flitig biobesökare, men denna gång blir det ingen film för hennes del. – Jag hade tänkt att se Skattkammarplaneten klockan halv tre, men biljetterna är helt slut, säger hon. Ett par minuter i halv tre på lördagseftermiddagen står Marie Holmström och river biljetter till just den föreställningen. Enligt henne är det lite dubbelt med att så mycket är bokat. – Det är tråkigt när allt är fullbokat. De små barnen blir ju så ledsna, säger hon. Den film som är mest eftertraktad för tillfället är Sagan om de två tornen. Filmen som är del två i J R R Tolkiens trilogi om härskarringen. – Ska man ha en vettig plats till Tornen får man boka en bit in i januari, säger hon. Uppe i maskinrummen finns Janne Popovics och Gunnar Nilsson. Båda har lång erfarenhet i biografbranschen. Gunnar Nilsson har jobbat som maskinist sedan början av 1970-talet och Janne Popovics sedan 1978. – När filmen väl är i gång är det inte så mycket att göra. Om den inte går av det vill säga, säger Janne Popovics. Han berättar att filmen kommer i smålådor där den ligger på små rullar. Det är sedan maskinistens jobb att sätta ihop filmerna på en lång rulle. – Sedan sköter den sig mer eller mindre själv, säger han. Gunnar Nilsson berättar att 2002 varit ett bra år för filmen i Kristianstad. – Det har varit ett rejält uppsving under vissa perioder. Det beror på vilken film som visas, säger han. Roger Bing 0456-29 000 roger.bing@kristianstadsbladet.se Faktaom året på Kosmorama Filmerna som visas är ungefär värda 200000 kronor. Kosmorama köper in popcorn för 4 miljoner kronor och säljer för 40 miljoner kronor. Certifikat till en salong med THX-ljud kostar 50000 kronor per år. Årets stora överraskningpå Kosmorama är, Grabben i graven bredvid. Man fick be om att få ha kvar en kopia längre. Årets mest uppbokade filmär Sagan om de två tornen. Största biosalongentar 210 besökare. Källor:Helena Madsen och Janne Popovic

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons