...men lanthandelsmuséet det finns kvar!

När 75-åriga Hedvig Bergkvist föll och bröt lårbenshalsen då hon höll på att baxa mjölkbackar, stängdes den förra affären i Önneköp. Det var 1982 och byborna förvandlade butiken till ett lanthandelsmuseum.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2004
Konserver och tvättmedelspaket med namn och varumärken minner om svunna tider. Ulla Nygren visar Önneköps Lanthandelsmuseum. Bild: Tommy Svensson
Konserver och tvättmedelspaket med namn och varumärken minner om svunna tider. Ulla Nygren visar Önneköps Lanthandelsmuseum. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
När Byaföreningen var klar med sitt lanthandelsmuseum väntade Hörby kommuns kulturpris. Bild: Tommy Svensson
När Byaföreningen var klar med sitt lanthandelsmuseum väntade Hörby kommuns kulturpris. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Sloan's liniment - en klassiker på medicinhyllan i Hedvig Bergkvists affär. Bild: Tommy Svensson
Sloan's liniment - en klassiker på medicinhyllan i Hedvig Bergkvists affär. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Ulla Nygren, som själv varit lanthandlare i Önneköp tillsammans med maken Kjell, visar runt i Hedvig Bergkvists gamla affär. Nästan allt är orört sedan den olycksaliga dagen då för 22 år sedan då Hedvig ofrivilligt pensionerade sig.

I affären finns den gamla atmosfären kvar. Det här var inget snabbköp. Kunderna gick fram till disken och Hedvig plockade fram det som önskades. Det kunde vara Sloans liniment, nya bottiner eller ett paket av Snöstjärnan – det alldeles egna mjölet som maldes i Önneköps valskvarn. Eller kanske fem liter svagdricka från det lokala O Jönssons Bryggeri. Det är Byaföreningen i Önneköp som sett till att lanthandelsmuséet blivit verklighet av alla Hedvigs gamla varor. Och huset med alla inventarier, skänkte Hedvig till Aina och Kurt Bergström, som såg till att idén förverkligades. Huset renoverades utvändigt och invändigt. Den fula grå fasadens eternitplattor plockades ned och ersattes av träpanel i samma blå och gröna färger som huset en gång ståtat med. När allt var klart hade byaföreningen dessutom på köpet fått en egen samlingslokal, en mysig vitkalkad källare med pubkänsla, där byborna samlas varje fredagskväll och diskuterar gemensamma spörsmål över ett glas vin, en öl eller en kopp kaffe.

Dessutom fick föreningen Hörby kommuns kulturpris för sitt arbete med muséet. Som ständigt växer.

Förutom lanthandeln har man bevarat Hedvig Bergkvists lilla lägenhet intakt och i ett uthus har en del andra samlingar tillkommit. En nykterhetsloge som försvann lämnade efter sig en liten kista med utensilier som brukades när löften avgavs och nykterheten prisades i byn, silvergravören Kjell Winberg skänkte sina verktyg när hans skrå var på utdöende och i uthusen trängs ytterligare en rad museiföremål som en gång var en del av livet i det lilla samhället.

När nu Önneköps sista livsmedelsaffär slår igen i slutet av september så finns i alla fall muséet tvärs över gatan kvar och kan berätta om hur det en gång har varit, livet i byn på åsen. Muséet är öppet lördagar mellan klockan 11 och 16 och det är byaföreningens medlemmar som turas om att visa runt.

Per Erik Tell

ÖNNEKÖP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.