Annons

Miljöministern till Vattendagen på Krinova

Miljöminister Karolina Skog, bördig från Åhus, var tillbaka i kommunen och pratade om vatten och miljö under vattendagen på Krinova.
Kristianstad • Publicerad 25 april 2018
Karolina Skog vill se mer forskning för att få fram mer miljövänligt material. ”Vi kommer skärpa kraven för producenter av förpackningar”, säger miljöministern.
Karolina Skog vill se mer forskning för att få fram mer miljövänligt material. ”Vi kommer skärpa kraven för producenter av förpackningar”, säger miljöministern.Foto: Tommy Svensson
Vattendagen 2018. Miljöministern här i samspråk med Per Malmberg, tidigare koncernchef på Malmbergs.
Vattendagen 2018. Miljöministern här i samspråk med Per Malmberg, tidigare koncernchef på Malmbergs.Foto: Tommy Svensson

Under onsdagen arrangerades vattendagen På Krinova. Olika representanter från näringslivet och kommunen diskuterade vatten och miljö. Den talare som drog till sig mest uppmärksamhet var Miljöminister Karolina Skog som är född och uppvuxen i kommunen. Hon värnar om vatten och natur och enligt henne arbetar regeringen hårt för att förbättra miljön.

1. Vad anser du som miljöminister är de största problemen för vårt vatten?

Annons

– Bland mycket annat är kemikalier och läkemedel ett stort problem. Ett annat jätteproblem är plast och alla avfallsförpackningar i miljöfarligt material som slängs i vattendrag och naturen.

2. Hur jobbar ni aktivt med dessa frågor?

– När det gäller läkemedel har ett reningsverk här i Kristianstad inlett ett pilotprojekt där de renar läkemedelsavfall med ny teknik. Detta görs även i två andra kommuner i Sverige. Dagens reningsverk plockar inte upp läkemedel och det går ut i vattnet. Det kan vara hormoner som påverkar fiskarna och vattenmiljön. Snart kommer det finnas pengar tillgängliga som kommuner kan söka, för rening av läkemedel. Denna satsning är nödvändig och vi ska också bygga ett center för läkemedel och miljö, där vi kan samarbeta med reningsverk lokalt som vill fånga upp kemikalier , sen kan vi sprida kunskapen vidare till andra kommuner.

3. Hur ser du på problemet med plast?

– En ny rapport från ”Håll Sverige rent” är oroväckande. De hävdar och vad jag tror de flesta ser, är att det är väldigt skräpigt och speciellt mycket plast. De nämner takeaway-kulturen som ett stort problem då matförpackningar, sugrör och tråg kastas vid stranden och parker. Folk får helt enkelt skärpa sig och sluta skräpa ner. Det är ingen ursäkt att det inte finns en papperskorg precis bredvid när du avslutat din mat, ta med skräpet.

4. Hur vill ni minska plastavfall vid stränder och parker?

– Vi måste förändra insamlingen av avfall. Nu uppkommer avfall på andra platser än hemmet och då får vi anpassa oss till det. Jag har skickat ut en sopreform på remiss där producenten av förpackningar också ska ha ett ansvar att samla in skräpet på allmänna platser och bekosta det. Vi vill också kunna källsortera vid badstränder, parker och sätta in större soptunnor.

5. Har ni funderingar på att kräva mer miljövänligt material i förpackningar?

– Jag hoppas det. Vi har goda förutsättningar i Sverige att hitta nytt material med förpackningsindustri, kemikalieindustri och därtill mycket materialforskning. Vi måste titta över vilket material som är smartast och vad vi vill använda i framtiden. Vi kommer skärpa kraven på de som producerar förpackningar vad gäller design, den ska designas så att det är lätt att återvinna. Vi kommer också införa en regel att producenten måste motivera att just den förpackningen behövs.

Dan Jonsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons