Annons

Mindre byar kan få ADSL- uppkoppling

Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004

Nu ger sig bolaget Bredband i Kristianstad in på ADSL. Snart erbjuds invånarna i Österslöv ADSL-uppkoppling och fler samhällen står på tur.

Bredband i Kristianstad AB (BiK) har sedan bildandet för snart tre år sedan hållit sig till att erbjuda trådlöst bredband till samhällen utanför tätorten Kristianstad. Ett system med radio-lan innebär att förbindelsen skickas ut som radiovågor. Abonnenterna måste ha fri sikt (utan träd och lövverk) till sändaren, och de får då en liten antenn som kan ta emot signalerna.

Annons

Eftersom det finns samhällen – och enskilda hushåll – där sikten är skymd och trådlöst bredband är omöjligt började man i höstas att fundera på ADSL (bredband via det vanliga telenätet).

– Det här är nytt för oss och vi började försiktigt med att höra oss för om det här var möjligt, säger Ola Jonsson, en av delägarna i BiK.

För att få erbjuda sina kunder ADSL måste bolaget träffa avtal med Scanova (Telia) som äger kopparkabelnätet i Sverige.

– Vi gjorde förfrågningar och har fått klartecken för Österslöv. Sedan finns det en drös med andra byar som vi får besked om i nästa vecka.

I Österslöv har man redan tillgång till trådlöst bredband, men där finns hushåll som inte har möjlighet att utnyttja den tekniken.

Vilka andra byar man väntar besked om vill han inte säga förrän allt är klart, eftersom det skulle kunna innebära besvikelse från de bybor som fått falska förhoppningar.

Trots ovissheten är Ola Jonsson positiv till den utveckling av bolagets verksamhet.

– ADSL-tekniken har blivit så pass mycket bättre, hastigheterna har ökat, så nu känns det bra att ge sig på det, säger han.

Innan sommaren väntas Österslöv och de andra samhällen man får klartecken för att kunna surfa med ADSL.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons