GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ministern från Åhus lovar inga statliga pengar till stränderna

Miljöminister Karolina Skog (MP) menar att kommuner och fastighetsägare måste ta ansvar för att rädda stränder som äts upp av havet. Staten kommer inte att skjuta till några pengar.
Miljöminister Karolina Skog, ursprungligen från Åhus.
Miljöminister Karolina Skog, ursprungligen från Åhus.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kvällsposten har träffat den Åhusbördiga miljöministern i Varberg. I intervjun konstaterar hon bland annat, apropå den ovanligt varma sommaren, att klimatförändringarna är här.

– Det stämmer med vad klimatforskarna har sagt ska hända, säger hon till Kvällsposten.

Hon berättar också att hon är bekymrad över den ökande mängden plast i världshaven. Svenskarna inte är utan skuld.

– Vi måste skärpa oss och sluta skräpa ner. Att samla skräp är en god handling som gör konkret nytta. Jag tycker också att vi ska minska inköpen av engångsplast, säger hon.

Stranderosionen är också en ständigt aktuell fråga, inte minst i Skåne. I Ystad lägger man miljonbelopp på att bättra på stränder med sand från havsbotten. Miljöministern menar att när det gäller stränderna måste kommunerna och fastighetsägarna ta ansvar. Staten ska inte stå för pengarna utan hjälpa till med kunskapsinhämtning och prognoser.

– Ansvaret ligger på enskilda fastighetsägare och kommuner. Alla kommuner måste ta frågorna på allvar. Om kommunerna är passiva, så kommer fastighetsägarna att stå helt själva. Det finns försäkringsbolag som redan nu har sagt att de inte ger försäkringar i vissa områden. När ett bygglov löpt ut efter tio år så står du själv som fastighetsägare. Det behöver fler inse, säger hon till Kvällsposten.

Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus.
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot från Åhus och miljöpolitisk talesperson för Moderaterna, har debatterat frågan om stranderosion med Karolina Skog i riksdagen.

Hon menar att regeringen skulle kunna göra mycket för att hjälpa kommuner som vill ta sitt ansvar för havsnivåhöjningen.

– Pengar är inte allt. Regelverket för strandfodring är komplicerat och svårtytt. Ingen myndighet har helhetsansvar. Regelförenklingar och samordning hade underlättat mycket, men tyvärr har regeringen varit helt passiv, säger hon.

Läs mer