GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnessten över ”Brännvinskungen” avtäcktes

Hans ansikte är känt för många – utan att de flesta vet det. Det är nämligen L O Smiths ansikte som pryder Absolut Vodka-flaskorna. I går avtäcktes en minnessten till minne av ”Brännvinskungen” från Kiaby.
Ättlingar. Marie-Louise och Mie Jernbeck, ättlingar till L O Smith, avtäckte Villands Härads Hembygdsförenings minnessten över ”Brännvinskungen” i Kiaby i går.Foto: Bosse Nilsson
Ättlingar. Marie-Louise och Mie Jernbeck, ättlingar till L O Smith, avtäckte Villands Härads Hembygdsförenings minnessten över ”Brännvinskungen” i Kiaby i går.Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson

Det är Villands Härads Hembygdsförening som låtit ställa i ordning en minnessten över Lars Olsson Smith. I går, på dagen 175 år sedan ”Brännvinskungen” föddes, avtäcktes stenen på födelseplatsen i Kiaby.

Ett 70-tal personer hade samlats kring stenen, som avtäcktes av L O Smiths ättling Mie Jernbeck och hennes dotter Marie-Louise. L O Smith var morfars farfar till Mie Jernbeck.

Hembygdsföreningen kommer också att publicera ett sammandrag av Lars Olsson Smiths levnadsöde – som var tämligen dramatiskt – i sin årsskrift för 2011.

L O Smith, som framför allt blev känd för att han renade brännvinet från den förhatliga finkeln, och därmed skapade Absolut Rent Brännvin, dog i Karlskona 1913. Då hade han förlorat 685 miljoner kronor och var utfattig.

Läs mer