Annons

Misstänkt tjuvliga häktades i går

Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö kommer i nästa vecka att samla alla chefsåklagare i Skåne och Blekinge för att diskutera problemet med utländska stöldligor från Litauen och Polen. Samtidigt har två ärenden med stöldligor seglat upp hos polis och åklagare i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

– Vi misstänker att det rör sig om typiska fall av ligor som kommer hit och stjäl, berättar åklagare Christofer Ramkvist i Kristianstad.

I går häktades tre polska medborgare, 19, 26 och 28 år gamla, vid tingsrätten i Kristianstad. De ertappades med mängder av stöldgods i bilen i fredags. Det började med att två män, 19 och 28 år gamla, greps av väktare. Männen hade varit på Intersport och stulit en märkeströja för 995 kronor.

Annons

Senare på eftermiddagen fick polisen ögonen på en polskregistrerad bil som stod parkerad vid Resecentrum. I bilen fanns en 26-årig man från Polen.

Också han greps och fördes till polishuset. Polisen letade genom bilen och tog hand om mängder av varor som misstänks vara stulna i olika butiker i södra Sverige. I förrgår greps tre litauiska män, 28, 30 och 32 år för snatterier på Maxi i Kristianstad. Polisen hittade misstänkt stöldgods i deras bil. Ändå släpptes litauerna fria efter förhör.

– Det berodde på att varorna i bilen inte var typiskt stöldgods, alltså inte mängder av samma slags kläder, rakapparater eller liknande, utan mer alldagliga saker av varierande slag. Då är det svårt att bevisa att männen stulit, förklarar åklagare Christofer Ramkvist.

Med de tre polackerna är det dock annorlunda. De hade totalt ett 40-tal klädesplagg, fiskerullar och rakapparater, värda totalt minst 20 000 kronor i bilen. Alla tre nekar till att de stulit varorna.

–Om det inte finns några prislappar kvar på varorna, om ingen butik säkert kan säga att en vara försvunnit därifrån och ingen i personalen känner igen de misstänkta från besök i butiken är det nästan omöjligt att få någon dömd för själva tillgreppet, säger Christofer Ramkvist. Då återstår endast möjligheten att binda de misstänkta vid häleri, alltså bevisa att de känt till, eller åtminstone borde förstått, att varorna i bilen var stulna.

– Det är upp till mig som åklagare att övertyga tingsrätten om den saken genom att till exempel visa att de misstänkta omöjligt kan ha köpt varorna för egna pengar, berättar Christofer Ramkvist. Så var exempelvis fallet med de två litauer, 22 och 23 år gamla från Litauen som greps i mitten på november vid en tjuvgömma i Horna Fure. Ett 70-tal stulna bilstereoapparater låg nedgrävda i skogen. I männens bil hittades också sju mobiltelefoner i ett lönnfack. Ungefär hälften av bilstereoapparaterna kunde knytas till bilinbrott i främst Småland.

Det gick inte att bevisa att männen som gjort bilinbrotten, men de kunde knytas till befattning med stöldgodset med hjälp av blodspår och fingeravtryck. Tingsrätten ansåg det klarlagt att männen insett att de befattat sig med stöldgods. Männen dömdes till sex månader fängelse vardera för häleri. Överåklagare Sven-Erik Alhem har reagerat på att tullen ofta tvingas släppa igenom bilar fullastade med stöldgods. Stöldligorna arbetar vanligen tre och tre. De kommer med färja fån Litauen eller Polen till Åhus, Karlskrona eller Ystad, kör runt i Sydsverige några dagar och stjäl i bilar och villor.

Därefter tar de färjan tillbaks hem igen.

Rollfördelningen vid stölderna är normalt att två är ute och stjäl, medan den tredje sitter och väntar i bilen en bit därifrån för att de snabbt ska kunna fly.

– Vi skall gå igenom vilka lagliga medel som står oss till buds i dag och försöka komma fram till en gemensam strategi mot stöldligorna, säger Sven-Erik Alhem till TT. Ett typiskt fall kan vara en bil med några personer fullastad med stöldgods som kommer till ett färjeläge. Tullen blir misstänksam och stoppar fordonet. Personerna anhålls, men åklagaren tvingas släppa dem eftersom han inte lyckas bevisa varifrån godset kommer.

Annons

Dessutom måste polisen lämna tillbaks det misstänkta stöldgodset till de misstänkta tjuvarna.

Mordet på 65-årige Gösta Andersson från Näsum i november visar att stöldligor från utlandet inte bara sysslar med vanliga stölder, utan också är beredda att ta till våld och till och med döda för att komma över pengar eller föremål. Gösta Anderssons banemän har erkänt ett liknande mord och ett mordförsök i Danmark. De sitter häktade i Danmark och riskerar att dömas till livstids fängelse.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons