Annons

Misstänkta bedrägerier på C4 Teknik utreds

Kommunens revisorer har satt in alla resurser för att utreda flera fall av misstänkta bedrägerier på C4Teknik. Utredningen kan leda till avskedanden.
Kristianstad • Publicerad 4 december 2002

Revisorernas granskning har redan pågått under cirka en och en halv månads tid, och i takt med att handlingar granskats och intervjuer med personal genomförts har misstankarna om misstänkta bedrägerier både blivit fler och mer omfattande. Därför har revisorerna lagt allt annat åt sidan för att reda ut den här härvan.

Revisorernas blickar riktas främst emot den centrala förvaltningen och emot driftavdelningen, med sammanlagt omkring 120 anställda. Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet handlar det bland annat om att anställda drivit egna företag på arbetstid – och med kommunens maskinpark, gjort kommunala inköp för eget bruk och utnyttjat kommunens stora inköp för att skapa en god förhandlingsposition även för privata köp.

Annons

Dubbla anställningar och utnyttjande av kommunens bilar och bensinkort privat finns också bland misstankarna. Dessutom ska personal ha registrerat sig som arbetande när de har varit på semester. Och så vidare.

Revisionen kan leda till att flera personer polisanmäls och får lämna sina arbeten.

– Någon kommer att torska för bedrägeri, säger en källa. Det här är kommunens eget ABK. – Vi tittar på en del misstänkta saker. Det är allt jag kan säga nu, förklarar han kort.

Kommunens tekniska chef Lars Harald har givetvis känt till att revisorerna har gått i korridorerna i en och en halv månad. Han tror att det är personer inom den egna organisationen som reagerat på orättvisor och därför vänt sig till revisorerna.

Men exakt vad som utreds säger han sig inte veta. Därför blir han bestört när han får kännedom om revisorernas misstankar.

– Jag har förstått att det är allvarligt eftersom revisionen pågått så länge, men detta är nytt för mig, säger Lars Harald. Jag hoppas verkligen att det inte är så här. Det är ju kriminell verksamhet, oerhört allvarligt. Enligt uppgift ska Lars Harald vid flera tillfällen ha informerats om några av de ”misstänkta sakerna” utan att ha gjort något åt dem.

– Jag skulle kunna tänka mig att det rör sig om flextiden. Man kan ha 40 timmar plus eller minus på flextidskontot, men några har tillåtits att glida över gränserna. I något fall kan det röra sig om uppemot 100 timmar.

I de allvarligare fallen förnekar han dock kännedom.

– Jag vet att det finns flera personer som har egna verksamheter parallellt med arbetet här, men jag har inte fått några indikationer på att man missbrukat kommunens tid eller liknande, säger Lars Harald. När det gäller inköpen kan jag tänka mig att det uppstår gränsdragningsproblem, men grundregeln är att man inte ska utnyttja sin situation.

På torsdag ska Lars Harald informeras om utredningen av Jan-Åke Leijon från revisionsfirman KomRev. Revisorernas utredning ska presenteras före jul.

Annons

Matti Stenrosen

044-185500

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons