Annons

Mjölkguld till makar från Västraby

Gunn och Börje Pettersson på Pettersgårdarna i Västraby utanför Broby får om en dryg vecka ta Svensk Mjölks guldmedalj för prickfri mjölkning. Medaljen överlämnas av kronprinsessan Victoria. –Jag hade gett upp om att vi skulle kunna få medaljen, berättar Börje Pettersson, men min fru Gunn har inte gett upp en enda gång. Guldmedaljen blir kronan på verket för en lång insats som mjölkbönder, men speciellt för Börje som häromdagen fyllde 60 år.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2001
Stalljournalen viktig. Det är viktigt för alla djurägare att sköta stalljournalen, där Gunn och Börje Pettersson hämtar uppgifter om kalvning, mjölkmängd och en rad andra viktiga data, som måste bokföras.
Stalljournalen viktig. Det är viktigt för alla djurägare att sköta stalljournalen, där Gunn och Börje Pettersson hämtar uppgifter om kalvning, mjölkmängd och en rad andra viktiga data, som måste bokföras.Foto: 
Gunn och Börje Pettersson tar in dagens porträttkossa efter väl förrättat värv. 38 välskötta mjölkkor står uppbundna hos familjen Pettersson.
Gunn och Börje Pettersson tar in dagens porträttkossa efter väl förrättat värv. 38 välskötta mjölkkor står uppbundna hos familjen Pettersson.Foto: Välskötta djur.
Noga med proverna. Alla prover måste skötas noggrant och för det svarar Gunn Pettersson.
Noga med proverna. Alla prover måste skötas noggrant och för det svarar Gunn Pettersson.Foto: 

–Det har varit av helt ekonomiska skäl, som vi jobbat med att få bästa möjliga kvalité på vår mjölk, säger Börje Pettersson. Det är på de premisserna, som vi har jobbat med djuren och mjölken.

–Vi vill helst slippa avdraget på mjölken, framhåller Gunn Pettersson.

Annons

Under hela produktionskedjan kontrolleras mjölken för att garantera dess kvalitet i sista ledet. För mjölkbonden har de ekonomiska förutsättningarna premierat kvalitet framför kvantitet. Födelsedagsblommorna står vackra i boningshuset hos makarna efter Börje Petterssons 60-årsdag i måndags. Redan på 60-talet började makarna Pettersson leverera kvalitetsmjölk till Skånemejerier. Frun i huset visar alla intyg hur väl makarna lyckats med att hålla hög kvalitet på sin mjölk.

–Mitt liv har hela tiden handlat om djuren. Vi har levt för det och jag själv var i åttaårsåldern då jag mjölkade första gången. Vi har hjälpts åt att sköta mjölkningen. Nu fodrar jag och Gunn sköter mjölkningen, men första tiden skötte jag det själv, berättar Börje Pettersson.

–Våra söner hjälper oss en hel del och meningen är att den yngste, Fredrik, som nu går gårdsmästarutbildningen i Önnestad, skall ta över. Äldste grabben, Håkan, har själv en egen lantgård. Gunn och Börje Pettersson har satsat på sin gård och utökat marken under årens lopp. Nu är den på 55 hektar. Dessutom finns det marker, som arrenderas och i Osby har en betesgård arrenderats där stutar och rekryteringsdjur går. Spannmål odlas på åkermarken och vall finns givetvis för att ge alla djur foder. V

–Sedan skall det vara hö till kalvarna, förklarar Gunn Pettersson, som alltid sett till att kalvarna fått den allra bästa omvårdnaden.

–När det gäller betesgården i Osby är det den biologiska mångfalden, som det gäller att sköta, poängterar Börje Pettersson. Det behövs betande djur för att hålla landskapet öppet och vi har alltid haft en betesgård.

–Visst är det mycket jobb med djuren även vid sidan om utfodring och mjölkning. Hela pappersarbetet med rapporter till centrala djurdatabasen och EU- blanketterna får sönerna hjälpa oss med. –Vi får beteckna vårt lantbruk som ett typiskt familjejordbruk, då min fru varit hemma och vi har jobbat ihop. Yngste pojken hjälper oss mycket och han skall ta över om något år. Den snabba utvecklingen inom lantbruket får vi acceptera.

–Lönsamheten är viktig och det gäller att kunna rationalisera och följa utvecklingen. Hur stor lönsamheten blir beror på hur mycket man vill jobba själv.

I medeltal finns 35 mjölkkor på gården, men just nu står 38 prydliga och välskötta kor i makarnas stall. Det är efter 23 års prickfri mjölkning som Svensk Mjölks guldmedalj delas ut.

–Jag har 27 intyg att vi i 27 år klarat de kraven, förklarar Gunn Pettersson och visar upp dem, där vi sitter vid köksbordet. Men kraven har genom åren blivit hårdare och reglerna har ändrats.

–Det är inte ofta vi anlitar avbytare även om det blir några dagar nu när jag fyllt år och vi skall till Stockholm, säger Börje Pettersson. En gång i månaden har vi anlitat avbytare på senare år. Helt främmande för att åka bort någon dag är inte Gunn och Börje Pettersson. Givetvis har de åkt och titta på kor både i Sverige och Danmark, men Börje åker gärna till Jägersro, när det drar ihop sig till galoppderby. Han vill även följa med den tekniska utvecklingen i lantbruket och då blir det gärna en tripp till utställningar som Elmia och Mila.

Annons

Lantbrukskooperationen har dragit nytta av Börje Pettersson, som varit engagerad bland annat i Skånemejerier och Lantmännen.

–Det nya tvåprissystem, som nu Skånemejerier lagt fram som förslag till oss producenter är inte helt galet. Men det tar tid för en producent att anpassa sig till ett nytt system, poängterar Börje Pettersson.

–Jag tror på Skånemejerier, men har svårt att tro att företaget skall överleva i all framtid. Det skulle vara roligt om Skånemejerier skulle vara kvar, men vi skall vara säkra på det inte går att stoppa utvecklingen. Multinationella Danone kan med tiden ta över. Det är svårt med alla kostnader för produktutveckling för ett litet företag som Skånemejerier.

eje.johansson

@kristianstadsbladet

Av Eje Johansson 044-18 55 55
Av Eje Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons