Annons

Mjölkproduktionen stabiliseras

Mjölkproduktionen i hela landet har vänt igen, den minskar inte längre, och antalet födda kalvar har stabiliserats. Det visar Jordbruksverkets senaste analys.
Kristianstad • Publicerad 8 juli 2008

Även om priserna under en period sänkts för mjölk kompenseras jordbruket genom höjda priser på kött. Men mjölkproduktionen har blivit stabil under sena våren.

Jordbrukarna har fått bättre betalt för produktionen, samtidigt hålls lönsamheten tillbaka eftersom priser på insatsvaror har stigit något mer. Till insats-varor hör drivmedel, el, eldningsolja och foder.

Annons

Slakten av nötkött har minskat eftersom det fötts färre kalvar, men nu verkar minskningen plana ut. Å andra sidan kan höjda priser på foder bromsa produktionen av både nöt, gris och fjäderfä.

Arealerna med spannmål ökar med 10 procent jämfört med förra året. Torkan i många delar av landet kan dock ha påverkat de vårsådda grödorna negativt. En prognos över årets skörd kommer i augusti.

När det gäller miljöersättningar blir arealen för skötsel av betesmarker och slåtterängar oförändrad eller något större än 2007.

Den godkända arealen med ekologisk produktion har visserligen ökat, men inte i den takt så att regeringens mål om 20 procents ekologiskt odlad mark kan uppnås till 2010.

Gunilla Ingels

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons