Annons

Mobil tandvård och mobila team införs

Mobila team ska åka runt till äldre och funktionsnedsatta på olika boenden för att provta personer som misstänks vara smittade. Samtidigt införs mobil tandvård i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 2 april 2020
Mobila provtagare på väg. Malin Jystrand, sjuksköterska och Felix Kronholm, ST-läkare, på väg till ett boende i Skåne för att provta för covid-19. Med sig har de provtagnings- och skyddsutrustning.
Mobila provtagare på väg. Malin Jystrand, sjuksköterska och Felix Kronholm, ST-läkare, på väg till ett boende i Skåne för att provta för covid-19. Med sig har de provtagnings- och skyddsutrustning.Foto: Region Skåne

Nio bilar med provtagningsteam rullar nu över hela Skåne, för att kunna provta vissa ur riskgrupper som misstänks ha covid-19. Detta för att personer på särskilda boenden inte ska ta sig till vården för provtagning. Om någon är smittad kommer dessa att kunna isoleras snabbt för att inte smitta andra.

– Det är där vi har våra mest sköra och utsatta. Det är viktigt att vi inte utsätter dem för några risker, säger Marie Olsson, verksamhetschef för de mobila teamen.

Här saknas innehåll

Annons

Samtidigt inför Region Skåne tandvård med mobila team som kan åka hem till smittade eller misstänkt smittade personer som får tandvård i hemmet. Mer information om detta finns på 1177.se. I övrigt har Folktandvården stängt för vanlig behandling och gör bara akut tandvård fram till den 30 juni.

När det gäller sjukdomsläget är nu 291 personer i Skåne konstaterat smittade. Totalt har 3 800 personer provtagits. 8 personer har avlidit. 30 vårdas på sjukhus i regionen, varav 10 i intensivvård.

Lastpallar med skyddsutrustning väntas på att köras ut till vården i Skåne.
Lastpallar med skyddsutrustning väntas på att köras ut till vården i Skåne.Foto: Region Skåne

Regionen har även fått en sändning med skyddsutrustning. Det är skyddsrockar som begärts från Socialstyrelsen, och dessa ska nu fördelas ut till vården i Skåne.

– Det här är ett välkommet tillskott. Skyddsrockar är något vi har haft brist på men nu har vi så att vi klarar oss ett bra tag, säger Carl Vigre, regional beredskapsöverläkare.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson skrev på sin facebook-sida:

– Vårdpersonal sliter hårt och så gör även smittskydd och ansvariga tjänstemän. Återigen vill jag rikta min uppriktiga tacksamhet för allt ert professionella arbete. Med så duktigt folk är det inte särskilt svårt att vara regionstyrelsens ordförande.

– Idag (tisdag) kom också ett regeringsbeslut att det ska råda besöksförbud i all äldreomsorg. Jag konstaterar att de flesta skånska kommuner redan, för ett antal veckor sedan, beslutat detta. Att regeringen nu behöver besluta om ett generellt förbud visar på att många kommuner runtom i Sverige inte riktigt tagit tillräckliga beslut i denna fråga. Därmed är det bra att regeringen tar detta övergripande beslut.

Han skriver också om en ny studie som publicerats i The Lancet, som visar att dödligheten i covid-19 är betydligt lägre än man hittills trott:

– Studien anger en genomsnittlig dödlighet på 0,66 procent. Forskarna har här försökt ta i beaktande det stora antalet smittade som har lindriga symptom och som aldrig rapporteras. Om denna studie skulle stämma betyder det att det finns ett stort antal människor som redan har haft corona utan att ens veta om det. När vi är ute på ”andra sidan” av denna kris så har vi mer kunskap och facit kring vad den faktiska dödligheten är. Oavsett vilket är det många som blir smittade och därmed blir det också höga dödstal.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons