Möjlighet att välja

Jerker Swanstein är regionråd och regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2010
Jerker Swanstein i familjens Båstadsträdgård. Foto: Tommy Svensson
Jerker Swanstein i familjens Båstadsträdgård. Foto: Tommy SvenssonFoto: 
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar.
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar.Foto: 
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar. Foto: Tommy Svensson
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar. Foto: Tommy SvenssonFoto: 
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar.
Jerker Swanstein med en nyopererad Waldemar.Foto: 

Vilken betydelse har ideologin i ditt politiska arbete?

– Förslagen som läggs vilar på ideologin. Det som skiljer mig från en socialdemokrat är ju mina grundvärderingar.

Vilka delar av ditt partis ideologi sätter du främst?

– Att den enskilde människans frihet är så lite beskuren som möjligt. Att inte inskränka möjligheterna till egna beslut annat än där det är absolut nödvändigt.

Vilken är den största skillnaden mellan er politik och de andra partiernas?

– Gentemot socialisterna, S och V, är skillnaden väldigt tydlig. Dels vill vi att det ska finnas möjlighet att välja, som i vårdvalsreformen som vi drivit. Den omfattar även utprovning av hörapparater och mödravård, mer kommer om vi sitter kvar efter valet. Dels vill vi att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Därför är vi envetna med att effektivisera. Vi har inte ens behövt tänka tanken "skattehöjning". Oppositionen, däremot, menar att den egna verksamheten ska utföra allt.

Vilken är den viktigaste frågan för regionen de kommande fyra åren?

– Enskilt viktigast är nog fortfarande att skåningarna får en likvärdig vård, oavsett var i Skåne man bor, och vård i tid.

Vad kan regionen göra för att det skapas fler jobb?

– Mer av det vi redan gör, vi är lyhörda för behoven. Exempelvis Pågatåg Nordost är till gagn för nordöstra Skåne och södra Småland, bra arbetspendling befrämjar näringslivet. Framtida Max IV-anläggningen i Lund är ett annat exempel. Vi har satsat pengar i ESS och Business Region Skåne. Astra Zeneca är ett annat exempel, där vi med stöd av universitet och kommuner gör det möjligt för personalen att stanna kvar när företaget flyttar. Däremot skapar vi inte arbeten genom att anställa fler i offentliga sektorn, om de inte behövs.

Vilket gränshinder är viktigast att ta bort i Öresundsregionen?

– Enskilt viktigast är att man ska kunna arbeta både i Danmark och Sverige samtidigt utan att straffa de danska arbetsgivarna med sociala avgifter.

Vilka åtgärder vill du genom-föra för att höja kvaliteten i sjukvården?

– Fortsätta den förändring av strukturen som vi inlett. Till exempel sammanslagning till en gemensam laboratorieförvaltning, med fokus på bättre kvalitet i allt de gör, istället för att vara ett bihang till ett stort sjukhus. Det blir säkrare och ökar kvalitén. Med psykiatrin i en förvaltning är det likadant, de kan koncentrera sig på sin uppgift. Vi har skapat flera kompetenscentra – för demensjukdomar, geriatrisk vård, onkologi och ett regionalt cancercentrum. Det ger ett tydligt arbete, med höjd kvalitet och bästa kompetens. Fortfarande återstår en del för att styra upp och begränsa den lokala friheten, vilket är nödvändigt om man ska få bättre patientsäkerhet och kvalitet.

Vilka åtgärder vill du genom-föra för att kollektivtrafiken ska klara fler resenärer?

– Besluten vi tagit borgar för att kunna erbjuda god kvalitet på resorna för fler människor. Vi har köpt in förskräckligt många tåg, även om det blivit förseningar. Vi kan ha längre tåg och fler resenärer tack vare förlängda perronger. När Citytuneln är klar ökar kvaliteten ytterligare genom fler och längre tåg.

Är regionens engagemang i flyktingars sjukvård på en rimlig nivå?

– Det är det, naturligtvis. Särskilt som det också inkluderar de så kallat papperslösa.

Tycker du att regionen bör verka för en regionförstoring?

– Det är inte regionens sak, utan en fråga för de enskilda partierna. Så här långt har två partier, FP och C, tagit beslut om att sträcka sig över länsgränsen. De två största partierna har inte gjort det. Det är en process som lär hålla på ett eller ett par år.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.