Annons

Montessoriskolan inte auktoriserad

ÅHUS. Sedan Montessoriskolan i Åhus flyttade till Sånnaskolan är den inte längre auktoriserad. – Personalen har valt att inte ansöka om auktorisering, säger rektorn Göran Paulsson.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2001

Svenska Montessoriförbundet är en sammanslutning av lokala montessoriföreningar, för närvarande drygt 200, och verkar för montessoripedagogikens utbredning i Sverige.

Bland annat auktoriserar de olika skolor, det vill säga att de kontrollerar att skolan uppfyller Svenska Montessoriförbundets normer.

Annons

– Man kan säga att vi har lite av Svensk Bilprovning-karaktär. Man ska ha en säkerhet som förälder att sätter jag mitt barn i en auktoriserad skola, så uppfyller den de här grundläggande kriterierna för att få kallas Montessoriskola, det är bara det det handlar om, säger Peter Jorméus, föreningens ordförande.

– Bland annat ställs det krav på att lärarna har en viss kompetens, att lokalerna är anpassade för barnens förberedande miljö, man ska föra elevkort och hålla ordning och reda på sina grejer och så vidare. Montessoriskolan i Åhus, som nu har ett 60-tal elever, har tidigare haft auktorisation av förbundet. Men sedan Montessoriundervisningen flyttade till Sånnaskolan istället för till Rönnowsskolan, har man valt att inte ansöka om auktorisation.

– Man kan säga att vi från skolledningen och personalen har lite olika uppfattningar, säger Sånnaskolans rektor Göran Paulsson.

– Personalen har valt att inte ansöka om att skolan ska auktoriseras, eftersom det av olika skäl inte är all personal som är helt färdigutbildad.

– Vi tror nog att skolan blivit godkänd om vi ansökt, men nu har man valt att avvakta, säger Göran Paulsson.

Ett annat skäl som anges är schemaläggningen. I en auktoriserad Montessoriskola ska två tredjedelar av den utlagda tiden handhas av schemalagd personal. Auktorisationen och gäller ett läsår i taget. En auktoriserad förskola eller skola skall alltså, även med oförändrade förutsättningar, ansöka på nytt varje läsår.

Enligt Peter Jorméus är det dock inte ovanligt att skolor av och till inte har auktorisation:

– Auktorisationen kan gå in och ur en skola, beroende på hur underlaget är med exempelvis personalen vissa år. Om exempelvis någon är mammaledig, då sjunker tätheten på personalen. Det är fullt naturligt att det kan bli så. Enligt Montessoriförbundet finns det dock många skolor som bedriver en bra undervisning, men som inte är auktoriserade. Förbundet är ingen myndighet som avgör vem som ska få bilda en skola, utan kan bara se om skolan uppfyller förbundets riktlinjer.

Under onsdagskvällen ska Montessoriskolan i Åhus ha ett extrainkallat föräldramöte. Personalen från den berörda klassen vill dock inte uppge vad detta möte ska handla om.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons