Annons

Mörkertalet är stort

Svininfluensan är här. Flera har insjuknat, bland annat i Vä, men infektionsläkare Staffan Banke väntar fortfarande på att den stora utbredningen ska ta fart.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2009
Handspriten säljer slut på Apoteket, och på vårdcentralen i Vä har man fått ta emot flera smittade. Bilder: Bosse Nilsson
Handspriten säljer slut på Apoteket, och på vårdcentralen i Vä har man fått ta emot flera smittade. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

Redan i våras rapporterades de första fallen av svininfluensa i Kristianstad. Men då handlade det främst om människor som blivit smittade i utlandet, eller av människor som varit utomlands. Nu har den ovanligt smittande influensan tagit sig in bland röda svenska stugor med vita knutar.

– Vi har slutat att ta prover på alla misstänkta fall, det är inte intressant längre eftersom vi vet att den finns här. Det är omöjligt att spåra smittan längre, säger Staffan Banke som är verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

Annons

Det gör det svårt att säga hur många som drabbats, eftersom mörkertalet är stort och kommer att bli ännu större. I hela landet hade i förra veckan 672 fall bekräftats, av dem var 122 skåningar.

– Även om vi hade de första fallen här, är det Malmö som dominerar nu, konstaterar Banke.

På vårdcentralen i Vä har flera fall bekräftats och andra noterats som troliga. I de fall symptomen är normala agerar man inte. De som befinner sig i riskzonerna tar man däremot prover på även i fortsättningen.

– Vi har haft influensafall här, men inga komplicerade, säger verksamhetschef Mariette Andersson på vårdcentralen i Vä.

Inte heller i övriga kommunen har några fall med komplicerade, livshotande symptom hittills rapporterats. Det finns barn inom förskolan i Vä som drabbats av influensaliknande symptom, men eftersom sjukdomsbilden är normal har inga prover tagits och därmed har det inte bekräftats vilken sorts influensa det är fråga om.

Skolorna är dock väl förberedda och går i dagarna ut med riktlinjer från Socialstyrelsen till barnens anhöriga.

– Vi byter ut handdukar till pappershanddukar och personalen har fått alcogel att ha i fickan om de behöver snyta barn på skolgården, säger Talldalskolans rektor Monica Born.

Smittskydd Skåne har begärt rapporter om frånvaron i skolorna framöver, för att kunna jämföra utbredningen med tidigare influensor. Än så länge ser det ut som vid en normal skolstart. Men Staffan Banke är beredd på att epidemin ska svepa fram över Skåne i höst, den är trots allt bara en hostning bort.

– Det finns faktiskt en möjlighet att den gigantiska utbredning som alla varnar för inte inträffar. Men kommer den, då är vi verkligen beredda, försäkrar han.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons