Annons

Musik och natur i rockig skrud

Tjejernas kväll på Stora Torg gästas av rockartisten Nilla Nielsen vars musikintresse en gång började spira i göingeskogarna.
Kristianstad • Publicerad 9 juli 2008
Nilla Nielsen. Sibbhultsdotterdottern som landat en fet promotiondeal på MySpace. Bild: Daniel Persson
Nilla Nielsen. Sibbhultsdotterdottern som landat en fet promotiondeal på MySpace. Bild: Daniel PerssonFoto: 

Vad händer om man tillbringa större delen av sin barndoms lediga tid längst ut på telefonledningen i Sibbhultsskogarna, hos sin tramporglande mormor och mandolinspelande morfar?

Man blir förmodligen som Nilla Nielsen, rockartist och oåterkalleligen förälskad i naturen, djuren och mänsklighetens goda. Till musikvideon för titelspåret på nya plattan "Shellshocked" har Greenpeace International bidragit med filmsekvenser. Hela skiva genomsyras av sångerskans behov av att få beröra det som ligger hennes närmast om hjärtat.

Annons

- Jag har verkligen Göingebygden i blodet, hela min barndom där har präglat mig jättemycket. Skogen låg alldeles intill mormors och morfars hus, vi var jämt ute och plockade bär och svamp. Där odlades all min kärlek och respekt för naturen och jorden.

Åtta år gammal skrev hon sin första låt, redan då var hon på det klara över vad som var viktigt för henne.

- Hur människor behandlar varandra, den nödvändiga respekten för naturen, jorden och djuren.

I Sibbhult odladesockså Nilla Nielsen fallenhet för musik. Mormoderns gamla sitra väntar på att användas, hennes mammas minatyrdragspel kom väl till pass i ett intro på senaste plattan.

- Jag älskar att uttrycka mig och mitt naturintresse har alltid varit jättestort. Liksom intresset för musiken. Till slut kom jag fram till att det förmodligen var lika svårt att bli rockstjärna som marinbiolog, och tänkte att jag provar på att bli rockstjärna först.

Ett klokt val. Den här veckan är hon en av tre oberoende svenska akter som, på grund av sin kreativitet och popularitet på sajten, valts ut för högexponerad rotation på MySpace samtliga startsidor i Norden. En gratisannonsering jämnte akter som Madonna, In Flames och The Hives till ett värde av en halv miljon.

- Jag hoppade högt när jag fick höra det! Motivationen från MySpace var att de tyckte att musiken var grym. Och man når fans från hela världen på ett helt otroligt sätt via internet. Framför allt är det fantastiskt att man kan få personlig kontakt direkt med lyssnaren.

Nilla Nielsen sorterasav recensenterna i singer/songwriter-, soft rock-genren. Parralleller till artister som U2, Heather Nova, Sheryl Crow, men även Madonnas "Ray of light"-ådra, Kent och Sinead O'Connor, anses flämta förbi.

- Ingen musik skapas ju i ett vakuum. Själv älskar jag U2 och Alanis Morrissette. Men även Bob Dylan, Led Zeppelin och Hendrix. Det är jätteroligt att jag jämförs med de som jag själv tycker är jättebra.

- Jag har ett ganska så brett uttryck, men jag tycker ändå inte att det spretar. Det är mer rock och tyngre i dag än på förra plattan, men det viktigaste för mig är ändå själva känslan i musiken, det är den som gör mitt sound. Det och att varje text är sin alldeles egen berättelse.

Annons

Ett sound och ett innehåll som kräver sin uppbackning. När Nilla Nielsen intar scenen på Stora Torg i kväll är det med full sättning i bandet.

När & Var?Stora Torg i kväll torsdag 10 juli.

18.30Frida Sundemo

21.00Nilla Nielsen

22.45Abalone Dots

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons