Annons

Närakuten flyttar från CSK

I början av januari kommer närakuten på CSK inte att vara kvar, och de ackrediterade vårdenheterna i Hälsoval Skåne kommer att ta hand om kvällar och helger på Näsby vårdcentral.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2009

– Det finns ett beslut att primärvården inte ska finnas på sjukhusen. Man vill skilja på primär- och sjukhusvård, säger förvaltningschef Maria Eriksson-Alstad.

I Hälsovalet ingår att ackrediterade vårdenheter ska tala om hur de sköter listade på icke-kontorstid.

Annons

– Det finns fördelar för patienterna när man skiljer på sjukhusvård och primärvård, utifrån de beslut som är tagna på regionnivå. Nu bemannas närakuterna av primärvårdsläkare, men i övrigt av sjukhuspersonal. I den nya kvälls- och helgmottagningen ska enbart primärvårdspersonal arbeta, med erfarenhet av vad primärvården klarar av att göra, fortsätter Maria Alstad-Eriksson.

Än så länge är det inte klart om de privata vårdenheterna i Hälsoval Skåne ska ingå i den offentliga vårdens kvälls- och helgtjänstgöring. Men ju fler som delar passen, desto mindre blir påverkan på vårdenheternas verksamhet på dagtid. Den påverkas annars av att de som jobbar kvällar och helger inte kan vara på plats på dagtid direkt efter.

– Det blir en motsvarande lösning med vårdenheterna kring Hässleholms sjukhus och Vänhem. Där har vi kommit längre med de privata vårdenheterna.

Nya primårvårdsjourerna ska ha samma öppettider som nuvarande, vardagkvällar från klockan 17 till 22.15, och helger mellan klockan 08 och 22.15.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons