Annons

Narkotikahärvan växer

Det kan bli fler gripanden i den största narkotikahärvan hittills i norra Skåne. I ett av de hus där polisen hittat cannabisodling fanns 48 kilo växtdelar.
Kristianstad • Publicerad 8 juli 2008

Sedan det första tillslaget för drygt tre veckor sedan har polisen hittat allt fler hus i nordöstra Skåne med professionell tillverkning av cannabis, men det kan finnas fler.

- Det finns fler misstänkta och det kan bli fler gripanden, säger vice chefsåklagare Pernilla Åström som leder förundersökningen. Av utredningsskäl vill hon inte avslöja var och vid hur många fastigheter polisen gjort tillslag.

Annons

Husen har varit rena knarkfabriker med mycket utrustning i form av specialväxtlampor, gödningsmedel, krukor och drivbänkar. Tillverkningen har varit i olika stadier. På vissa ställen har polisen skördat hela odlingen som sedan torkas, i andra har det redan varit skördat och i något hus har vissa delar av odlingen varit skördade och andra inte.

Det är svårt för Pernilla Åström att säga hur stort det totala beslaget är.

- På vissa ställen har polisen vägt mängden och på andra har man räknat plantor. I ett hus fanns 48 kilo växtdelar som inte var torkade.

- En tredjedel till hälften av vikten kan försvinna vid torkning, säger hon.

På grund av det omfattande materialet tar det också lång tid för Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att analysera. Först har de delat upp materialet på olika fastigheter, eftersom odlingarna skiljer sig åt mellan husen. På vissa ställen har man odlat cannabis i tre till fyra rum och plantorna har haft olika storlekar, vilket har gjort att SKL har delat upp dem i olika grupper.

- Först ska de artbestämma att det är cannabis, men det luktar och ser ut så. Sedan ska de fastställa THC-halten, säger Pernilla Åström. THC står för tetrahydrocannabinol, som är den mest kända kemiska substansen i cannabis. Olika cannabispreparat innehåller olika hög halt THC. Dessutom måste SKL undersöka stjälkar för sig och blad för sig.

Därför räknar Pernilla Åström inte med att kunna väcka åtal den 17 juli mot de nio personer, åtta män och en kvinna i åldrarna 17 till 55 år, som omhäktades i fredags. I vissa fall har de varit i huset när polisen kommit dit, i andra fall har husen stått tomma.

- Alla är inte häktade för samma brott. De är knutna till olika hus. Vi jobbar för att se om det finns koppling mellan dem med hjälp av fingeravtryck och dna, säger Pernilla Åström.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons