Annons

Näsby fält vållar oenigheter igen

Slaget om Näsby fält är inte över. Åhuspartiet går emot kollegerna i svåmpen och mot den kompromiss som arbetats fram. – Vi vill inte se någon bebyggelse alls väster om Stridsvagnsvägen. Inte i område ett och fyra heller, förklarar åhuspartiets Bo Fransman.
Kristianstad • Publicerad 18 januari 2001

Den fördjupade översiktsplanen för Näsby skulle ha behandlats av kommunstyrelsen på onsdagskvällen, men ordförande Bo Kristiansson (s) drog i sista stund bort ärendet från föredragningslistan. Han insåg att han inte skulle kunna få majoritet för byggnadsnämndens förslag.

Den historieskrivningen vill han dock inte hålla med om. Istället hänvisar han till att översiktsplanen för Näsby är en av de absolut viktigaste planfrågorna under mandatperioden.

Annons

– Därför tycker jag att det finns all anledning, när kommunstyrelsen nu har tillgång till allt material och alla synpunkter på planen, att vi sätter oss in ordentligt i frågan, säger Bo Kristiansson. Redan tidigare har det stått klart att det finns olika åsikter i miljöpartiet. Peter Groth, som sitter i byggnadsnämnden, röstade för byggnadsnämndens förslag i oktober. Men Helén Titoff i kommunstyrelsen är emot.

Nu har dessutom åhuspartiet ändrat sin ståndpunkt. Istället för att, som partiet gjorde i byggnadsnämnden, ställa upp på att områdena 2 och 3 ska betecknas som framtida utvecklingsområden, säger partiet nu nej till all bebyggelse väster om Stridsvagnsvägen. Även i område 1, i anslutning till Högskolan, och 4 vid Gamlegården.

– Det känns lite dumt att vi intar olika ståndpunkter i olika nämnder, medger Bo Fransman. Men jag grundar mitt beslut på ett tidigare principiellt ställningstagande i partiet, där vi anser just att det inte ska tillåtas någon bebyggelse alls väster om Stridsvagnsvägen.

Fransman anger flera orsaker till ställningstagandet. Dels tycker han att bebyggelsen hamnar för nära naturreservatet, dels pekar han på att så många föreningar och enskilda på Näsby vill behålla Näsby fält som ett rekreationsområde. Något som inte minst framkom under de välbesökta möten som byggnadsnämnden arrangerat i området. – Ingen har heller kunnat peka på att det finns ett så stort behov av bostäder därute. Det finns andra platser i kommunen, bland annat centrala staden, där man skulle kunna bygga, säger Bo Fransman.

När översiktsplanen åter kan komma upp på kommunstyrelsens bord är oklart. Bo Fransman talar om mars-april medan Bo Kristiansson, som har avgörandet i sina händer, anger ”tidigast i februari”.

Men översiktsplanen för Näsby är inget planärende som måste handläggas skyndsamt, påpekar Kristiansson.

– Det finns alltså inget skäl att hetsa fram beslutet.

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons