Annons

Näthandel kan krympa köpcentrum inom några år

Försäljningen i svenska köpcentrum ökar men hur länge kan varuhusen hålla ställningarna mot den snabbt växande e-handeln? I värsta fall bara fram till 2021, enligt en ny rapport från HUI Research och NCSC.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2018
C4 Shopping är ett av de köpcentrum HUI Research kommer att följa noga framöver.
C4 Shopping är ett av de köpcentrum HUI Research kommer att följa noga framöver.Foto: Lasse Ottosson

I fjol ökade omsättningen för köpcentrum i Sverige med 0,5 procent jämfört med ett år tidigare, enligt rapporten Svenska Köpcentrum 2018 från HUI Research.

Men redan om tre år kan tillväxten i försäljningen vara ett minne blott – i stället för en stigande omsättning kan varuhusen se hur affärerna krymper från 2021, enligt rapporten.

Annons

Det som skulle driva fram en sådan omvälvning i svensk handel är den allt större nätshoppingen, som enligt en ny studie växer som allra snabbast i Norden.

Inglasade köpcentrum är inte ensamma om den här utmaningen, även så kallade handelsområden, likt Backaplan i Göteborg och Kungens Kurva i Stockholm riskerar att se en vikande försäljning 2025, enligt rapporten.

"Butiker i köpcentrum och handelsområden kommer tveklöst att påverkas av branschens strukturomvandling och i viss mån ersättas av andra verksamheter som till exempel restauranger, nöjen och tjänster. De aktörer som investerar i sina handelsplatser och är aktiva kommer att klara sig bäst", kommenterar Tobias Rönnberg, analytiker HUI Research.

Konsekvenserna med en sådan utveckling innebär minskade butiksytor motsvarande 80 000–420 000 kvadratmeter, stigande vakanser i köpcentrum och i värsta fall stängningar.

Men HUI Research ser trots en sjunkande total tillväxt fortsatta möjligheter för handelsplatserna.

"Köpcentrum är viktiga aktörer i samhället och kommer även fortsättningsvis att vara knutpunkter för människor. Flertalet av Sveriges köpcentrum är redan i dag väl rustade inför den strukturella förändringen av branschen", kommenterar Kajsa Hernell, vd för NCSC.

Robin Rasper/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons