Annons

Nattsömnen störs på Härbärget

Den ideellt arbetande personalen på Härbärget har bekymmer. Gång på gång händer det att de ombeds öppna dörrarna för drogpåverkade personer som polisen skjutsat till psykiatriska intagningsavdelningen (Piva), men som inte får stanna där.
Kristianstad • Publicerad 21 april 2001

–Det skapar oro både för våra gäster och vår personal, säger Annicka Carlsson i Härbärgets ansvarsgrupp.

–Normalt stänger vi ju dörrarna klockan tio på kvällen och efter det ska det vara lugnt här. Men det händer att personal från Piva ringer mitt i natten och frågar om vi kan ta emot en person som de vill skjutsa hit ut, berättar Annicka Carlsson.

Annons

På Härbärget tar man förvisso emot påverkade gäster och ger dem tak över huvudet i drogfri miljö över natten, men personalen består av frivilliga ideellt arbetande personer som ställer upp för att vara husvärd över en natt. –De flesta har ingen vårdutbildning och behöver kunna sova under natten för att sköta sitt ordinarie arbete dagen efter. Både de och gästerna störs och oroas om det kommer in drogpåverkade nya gäster mitt i natten, säger Annicka.

Själv säger hon nej vid sådana påringningar, men det beror på att hon har skinn på näsan, som hon säger.

–Det är inte alla som vågar säga nej, och man kan bli överrumplad också om man blir väckt mitt i natten, tillägger hon. –Situationen gör det inte lättare för oss att hitta personal inför varje höststart. Vi har det besvärligt nog ändå att få ihop tillräckligt många frivilliga för att kunna driva härbärget.

I ansvarsgruppen har man diskuterat situationen och har mycket liten förståelse för att Piva ska kunna neka drogpåverkade personer intagning, men hänvisa till Härbärget.

–På Piva har de både lokaler, utbildad personal, mediciner och dörrar som går att låsa. Vi har inget av det här.

–Socialnämnden trodde inte sina öron, när de fick veta detta i torsdags.

– Vi var kallade dit för att berätta fakta om vår verksamhet på Härbärget, och då kom även detta upp, berättar Annicka vidare. Den 20 maj stänger Härbärget för sommaren. Då förlorar man också en den del av personalen som består av studerande som blivit färdiga med sin utbildning.

–Det är vårt ständiga bekymmer att hitta frivilliga till hösten så att vi kan öppna igen. Och det här gör ju inte saken bättre. Det borde finnas resurser för vård av sådana personer på annat håll i samhället, tycker de ansvariga på Härbärget.

–Men man hänvisar till en utredning om psykiatrivården och fördelningen av ansvaret mellan kommunen och regionen. Den skulle varit klar, men tycks aldrig bli det, säger Annicka Carlsson.

FOTNOT: Kristianstadsbladet har förgäves sökt Piva: s verksamhetschef under kvällen för en kommentar.

Annons

lena.timelin

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons