Annons

Nattvandring efter bränder och skadegörelse

Vä, Öllsjö och Tollarp har drabbats av en stor mängd skadegörelse, orsakad av ungdomar. Nu ska den stoppas med hjälp av frivilliga nattvandrare.
Vä/Öllsjö • Publicerad 7 juni 2020
Efter branden i kommunens förråd i Tollarp.
Efter branden i kommunens förråd i Tollarp.Foto: Jörgen Svensson

Mängden skadegörelser på kommunala byggnader har ökat i Vä och Tollarp och nu vill myndigheten sätta stopp. Nyligen har de haft möte med föräldrar i Vä/Öllsjö med syftet att starta nattvandring i byn. De vädjar till vuxna att ta sitt ansvar.

– Det behövs ännu fler frivilliga för att få liv i nattvandringen. Vi vädjar till föräldrarna att snacka med ungdomarna. Ifall deras barn är i en riskgrupp så ska man se till att de inte förstör staket eller bränner upp förråd, säger Radovan Javurek (L), ordförande i brottsförebyggande rådet.

Annons

Enligt tekniska förvaltningen har skadegörelsen i byarna kostat cirka två miljoner kronor i år. Det förråd med en traktor som brann upp vid Tollarps idrottsplats i mitten av februari står för en stor del av summan.

– Vi har ungdomar som klättrar upp på taken och förstör solcellerna . De har rivit ner staket och vi har fått plocka glassplitter från bassängen vid Tollarpsbadet, säger Torbjörn Friberger på tekniska förvaltningen.

Enligt brottsförebyggandet rådet är det främst ungdomar i yngre tonåren som står för skadegörelsen. Även om de inte kan dömas för brott, så kan deras föräldrar bli tvungna att betala skadestånd. Det som krävs för att minska problemen är mer närvaro av vuxna.

– Man arbetar förebyggande genom att ha mer vuxennärvaro. Att vara ute bland ungdomarna är en metod som hjälper. Då kan de inte hänga någonstans ostört och förstöra. Det viktiga är att vi löser problemen tillsammans, säger kommunpolisen Martin Thornell.

Hur agerar polisen för att minska skadegörelsen?

– Vi är medvetna om händelserna och har en ökad närvaro, bland annat i de här områdena. Samtidigt finns det andra platser i Kristianstad där vi behövs, exempelvis för att bekämpa narkotikaproblem, säger Martin Thornell.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons