Annons

Nolato berörs inte av beslutet

Ericssons beslut att lägga ut all mobiltelefontillverkning på andra tillverkare, hotar inte Nolato i Kristianstad. Det hävdar företagets Europachef Tommy Johansson. – Vi ser inga större förändringar för vår del, deklarerade han igår från England. Men personalen uttrycker oro.
Kristianstad • Publicerad 26 januari 2001

Ericsson har fortsatt problem på mobiltelefonsidan. Sfären konsumentprodukter där mobiltelefonerna ingår redovisar en rörelseförlust på svindlande 16,2 miljarder kronor.

Därför meddelade Ericsson igår att man lägger ut all sådan telefonproduktion på andra tillverkare, i första hand amerikanska Flextronics (se annan artikel).

Annons

Nolato i Kristianstad har Ericsson som absolut dominerande kund. Och är faktiskt sett i ett historiskt perspektiv, en föregångare i den svenska telecomjättens nya strategi. Kristianstadsfabriken ägdes en gång av Ericsson men såldes till Nolato.

I takt med Ericssons allt tuffare tillvaro på mobiltelefonmarknaden har också Nolato drabbats. Just nu är cirka 20 procent av personalstyrkan på cirka 650-700 man föremål för varselåtgärder. Men något dödshot mot fabriken med Erikssons nya strategi, vill Europachefen Tommy Johansson absolut inte kännas vid. På direkt konkret fråga om Nolatos Kristianstadsfabrik finns kvar om två år, deklarerar han:

– Det hoppas jag verkligen innerligt. Ja, jag är övertygad om att så är fallet även om jag inte kan garantera det. Det finns en så unik kompetens där, slår han fast.

Personalen uttryckte igår stor oro inför framtiden men Tommy Johansson menar att Ericssons nya strategi inte behöver betyda några större förändringar i nuläget och förnekar att det blir aktuellt med ytterligare varsel.

– Nej, inte just nu, är hans lugnande besked.

– Vi har en kompetens och kunskap i Kristianstad som är ganska unik i världen. Den värnar vi om och den kommer vi att kämpa för skall vara konkurrenskraftig även i fortsättningen Samtidigt sticker Nolatos Europachef inte under stolen med att företaget måste vara mycket lyhört för kundernas önskemål.

– Flyttar de tillverkning exempelvis till Asien måste vi också se till att vara där borta, förklarar han till exempel det faktum att en del strategiskt viktiga maskiner förts utomlands från Kristianstadsfabriken. Men det betyder inte att man ger upp på hemmaplan.

– Vi måste sprida oss globalt. Det är ett sätt att trygga tillverkningen även i Kristianstad, är Tommy Johanssons åsikt.

Framtiden får utvisa om det blir så och i vilken utsträckning Ericsson lyckas kämpa sig tillbaka till en topposition på mobiltelefonmarknaden. Under fredagen pratade man från det hållet mycket om ”revansch” - skulle det lyckas blir det definitivt inte till nackdel för ett för närvarande pressat Nolato.

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons