Annons

Nordöstra Skåne kan halka efter

Nordöstra Skåne halkar efter i tillväxten. Men fram till år 2019 kommer befolkningen att öka med nästan 10000 personer.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2007

Det framgår av den tillväxtanalys för Nordöstra Skåne (Nösk) som Region Skåne och kommunerna här låtit företaget Inregia göra.

Nösk och regionen är oroliga över att tillväxten här hamnat efter när åren 1993– 2003 har studerats. Exempelvis har bruttoregionprodukten BRP – summan av alla löner och vinster i näringslivet samt den offentliga sektorns lönesumma – halkat efter en procent om året jämfört med Skåne. Det uppges ha berott på långsammare tillväxt i produktiviteten, långsammare sysselsättningstillväxt eller en kombination av dessa. Men bland de olika kommunerna är skillnaderna stora.

Annons

Tillväxten var snabbare i Hässleholm, Perstorp och Bromölla, långsammare i Kristianstad, Osby och Östra Göinge. Det här betyder att den ekonomiska tyngdpunkten i sektorn har förskjutits från Kristianstad mot Hässleholm. Även tillväxten av andelen sysselsatta har varit sämre i Nösk. Flera branscher som växt fort i riket och i Skåne har haft långsammare tillväxt i den här regionen.

Framför allt gäller detta branscher i den privata tjänstesektorn.

De fördelar regionen har finns inom industrin, främst när det gäller livsmedel, verkstadsindustri och trä/möbler. Inregia uppmanar regionen att satsa på tillväxtprocesser som etablerar täta länkar mellan företag i tillväxtbranscherna och stödjande organisationer. Dessa processer bör drivas i samspel mellan företagen och offentliga aktörer.

I en scenarioanalys för framtiden – som bygger på information från workshops med ett 20-tal företag från tillväxtbranscherna inom industrin – spås att tillväxten kan öka mer än väntat i Nordöstra Skåne under åren 2007-2019.

Ifall förutsägelserna slår in, innebär dessa att:

Andelen sysselsatt dagbefolkning ökar med 3500 personer.

Den sysselsatta nattbefolkningen ökar med 750 personer.

Arbetskraftsutbudet ökar med 3312 personer.

Förvärvsgraden för 20-64-åringar ökar från 76,6 till 77,3 procent.

Dagbefolkning med högre utbildning ökar från 16,4 till 2,1,5 procent.

Annons

Av den totala sysselsättningstillväxten går 55 procent av jobben till högutbildade tekniker och naturvetare med lång högskoleutbildning (3 år eller mer).

Inkomsten ökar från 315126 kronor till 375678 kronor per år per sysselsatt nattbefolkning.

Skatteunderlaget i kommunerna ökar till 31,4 miljarder kronor.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons