Annons

Ny fluga – golfspel med flyg

Modellflygsgolf testas för första gången i Ripa.– Det är kul att yngre kan slå äldre, säger Mats Erlandsson, klubbordförande i Ripa MFK.
Kristianstad • Publicerad 15 juli 2008
Lennart Edström och Magnus Westin ska snart upp med sitt plan.
Lennart Edström och Magnus Westin ska snart upp med sitt plan.Foto: 
Linus Svensson provar på modellflygsgolf.
Linus Svensson provar på modellflygsgolf.Foto: 
En golfboll sätts fast med gummiband.
En golfboll sätts fast med gummiband.Foto: 
Golfbollen släpps från ett av modellflygplanen
Golfbollen släpps från ett av modellflygplanenFoto: 
Sträckan mäts av arrangörerna. Bilder: Ronnie Smith
Sträckan mäts av arrangörerna. Bilder: Ronnie SmithFoto: 

Modellflygsfantaster från hela Sverige samlas under pågående Ripalägret utanför Kristianstad. I går premiärtestades modellflygsgolf, en tävlingsgren som aldrig tidigare testats.

- Det är viktigt att alla kan vara med. Det spelar inte någon roll om man är gammal eller ung, säger Mats Erlandsson.

Annons

Reglerna är relativt enkla. En golfboll läggs i en vanlig plastmugg som tejpas eller på annat vis sätts fast ovanpå ett modellflygplan. Det gäller sedan för personen som styr på marken att loopa eller på annat sätt manövrera planet så att bollen lossnar och trillar ner på marken.

Förhoppningsvis nära golfhålet. - Det är inte alltid så enkelt. Den som styr måste vara försiktig så att golfbollen inte trillar ner av misstag. Vissa har dock mer avancerade lösningar där bollen skjuts ner på handkontrollen.

När golfbollen väl har nått marken går spelet över till mer traditionell golf där minst antal slag vinner, men även här skiljer det sig.

- Vi använder bangolfklubbor så att det inte blir för enkelt, säger Mats Erlandsson.

Idén till modellflygsgolfen kom han själv på när han letade efter nya så kallade skojtävlingar.

Ripa modellflygklubb har 100 föreningsmedlemmar och bildades 1995 efter en sammanslagning av äldre modellflygklubbar.

Veckans läger, Ripalägret, arrangerades senast på 70- och 80-talet, men i år togs initiativet att återuppta traditionen vid Ripafältet. - Många av våra medlemmar och meetingbesökare ville ha tillbaka evenemanget nu på sommaren och vi kände att det var tid.

Och att det blir just vecka 29 är ingen slump.

- Då är det marknadsvecka i Skåne och barn och fruar kan sticka till exempelvis Kivik om det blir tråkigt, säger Mats Erlandsson.

Hälften av Skånes alla modellflygsklubbar finns representerade under veckan. Men den stora händelsen sker på lördag då det är flygdag och modellflygplan för tusentals kronor visas upp. Då väntas cirka 200 besökare och modellflygsintresserade från hela Sverige.

Annons

- Olika modellflyg visas upp. Det kommer till och med entusiaster från Stockholm som flyger ner och tar med modellflygen på tåg.

Lägret avslutas nu på söndag

Kristoffer Örstadius 044-18 55 00 kristoffer.orstadius@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons