Annons

Nya siffrorna: Så många coronapatienter vårdas på CSK

På onsdagen släppte Region Skåne för första gången statistik för hur många coronasmittade personer som vårdas på respektive sjukhus.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2020
Coronatält utanför CSK akutmottagning.
Coronatält utanför CSK akutmottagning.Foto: Mikael Persson

Antalet fall på Centralsjukhuset i Kristianstad är åtta stycken. Av dessa får fyra intensivvård. Det framkommer av den sammanställning som Region Skåne gjort och den baserar sig på patienter som vårdades i Skåne under tisdagen.

Totalt i Skåne är det 64 covid-patienter som vårdas på sjukhus, varav 17 i intensivvård.

Annons

I Helsingborg är det tio, varav tre får intensivvård. På SUS Malmö vårdas 15, varav fyra behöver intensivvård. På SUS Lund vårdas 10, varav 2 i intensivvård. Trelleborg har fem patienter, men ingen av dessa behöver intensivvård. Och i Ystad vårdas 3, varav en har intensivvård. Övriga sjukhus, som Simrishamn, Hässleholm och Landskrona, har inga inlagda patienter med bekräftad covid-19.

Här saknas innehåll

– Det är fler än normalt när det gäller intensivvårdade patienter, men resurserna räcker i nuläget. Det här har vi planerat för under ett bra tag och förberett. Just IVA-delen har varit mycket väl förberedd för en utökning. Det har man klarat på ett bra sätt, säger Staffan Banke, verksamhetschef på infektionskliniken CSK.

Enligt den eskaleringsplan som finns ska IVA (intensivvårdsavdelningen) kunna byggas ut till 28 platser på CSK i värsta läget.

– Det bygger på den beräkning Folkhälsomyndigheten gjorde i slutet av mars. Nu har vi nya beräkningar. Det finns alltid många olika spekulationer, worst case och troliga case. Ingen vet. Man kan inte säga när vi når toppen eller hur många vårdplatser vi kommer att behöva. Men förhoppningen är att det inte kommer plötsligt, så vi inte får den våldsamma ökningen som Stockholm hade.

Anders Tegnell sa under dagen att kurvan verkar ha flackat ut i Stockholm, men ökar i övriga landet.

– Utvecklingen här har gått långsamt, det hoppas vi att den fortsätter med. Antalet nya fall har varit rätt så jämt och beskedligt i Skåne jämfört med i Stockholm. Vi hoppas att den takten håller i sig, då klarar vi anstormningen på ett bra sätt med de resurser vi förfogar över.

Fast nu kommer påsken. Trots rekommendationer om att inte resa, har man märkt av besökande från andra län, som Stockholm, i Skåne. Ska vi vara oroliga över det?

– Nä, det tycker jag inte. Stockholmare på besök vet att de ska hålla sig inne, och jag tror de respekterar det. Smittan är redan spridd i samhället, den kan mycket väl finnas bland många människor här i Skåne redan.

– Så man ska inte vara orolig för att någon stockholmare besöker sin stuga under påsken. Däremot ska vi tänka på att undvika att vistas i offentliga miljöer med mycket folk, inklusive apotek, post och sådana saker. De som är äldre ska helt undvika att gå i affärer och i apotek, det kan yngre sköta åt dem.

Mikael HallqvistSkicka e-post
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons