Annons

Nya studenter guidades på högskolan

På måndag börjar högskolans vårtermin. Redan i går kunde de nya studenterna tjuv-starta med en rundtur på campus och tips på hur de når sina studiemål och har kul under tiden.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004
Några dagar före terminsstart får högskolans nya studenter lära sig hitta mellan områdets alla byggnader.BildER: WILLY ALM
Några dagar före terminsstart får högskolans nya studenter lära sig hitta mellan områdets alla byggnader.BildER: WILLY ALMFoto: 
Sofie Glifberg ser fram emot att börja på sjuksköterskeprogrammet.
Sofie Glifberg ser fram emot att börja på sjuksköterskeprogrammet.Foto: 

Nykomlingarna var inte svåra att lokalisera. Med högskolan reklamkassar i händerna guidades de nya studenterna runt bland högskolans byggnader.

– Försök inte hitta någon logik i hur husen är numrerade – det finns inte, säger Elin Svensson.

Annons

Tillsammans med Therese Jarring visar hon ett trettiotal nykomlingar till rätta bland bibliotek, kårhus, bokhandel och café. Hon delar också frikostigt med sig av sina erfarenheter från studentlivet.

– På kaféet i hus sex kan man köpa gårdagens baguetter till halva priset. Det finns ingen bankomat på området, men det brukar gå att få ut kontanter när man handlar i Akademibokhandeln, lyder några heta insidertips.

Introduktionsdagens späckade program startade en kvart över åtta och varade ända till fyra på eftermiddagen. Rundvandringen slutar i hus 20 där mentala rådgivaren Jessica Johannesson gav råd om hur studenterna kan sätta upp och nå sina mål och om vikten av att hitta källor till ny energi.

– Man ska sätta små mål för att vinna ofta och njuta av att lyckas, säger hon. Studenterna fick också lära sig studieteknik och träffa studentkårens representanter.

– Det är mycket att få in i sitt huvud. Men det känns väldigt bra att vara här, säger Sofie Glifberg från Ystad.

Hon har lämnat arbetet i äldreomsorgen för att utbilda sig till sjuksköterska. Bredvid henne står blivande kurskamraten Ingrid Jinnevik från Tomelilla.

– Jag har varit undersköterska länge. Nu är det dags att gå vidare. Jag har lång erfarenhet och kött på benen. Det ska verkligen bli roligt att få lära mer, säger hon.

Efter första dagen i skolbänken är Ingrid Jinnevik trött i både huvud och ben.

– Jag är inte van att sitta stilla, jag får gå ut med hunden när jag kommer hem i kväll.

Åsa Pearce

Annons

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons