Annons

Nya vassbäddar i Arkelstorp

Det kostar. Och främjar inte precis miljön. Så i stället för att köra slam från Arkelstorp till Kristianstad, ska fyra vassbäddar ta hand om reningen.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004

Varje år forslas nästan tusen kvadratmeter slam från reningsverket i Arkelstorp till behandling i Kristianstad. Bara transporten kostar runt 100000 kronor om året, lägg därtill bearbetning och nya transporter när det färdigbehandlade slammet ska ut igen.

– Miljöbiten, med att köra tunga transporter nästan fem mil fram och tillbaka tre gånger i månaden, är svårare att mäta i pengar. Men väl så betydelsefull, säger verkschef Lennart Hermansson. Så han började fundera på alternativa reningsmetoder. Och om man bara får strandskyddsdispens så kommer reningsverket i Arkelstorp att utökas med fyra vassbäddar på totalt 500 kvadratmeter.

Annons

Han tror inte att det blir svårt att få dispens från strandskyddet. Reningsverket ligger redan på området och vassbäddarna ska inte byggas i vattnet, utan kommer att anläggas på en äng norr om verket.

– Jag hoppas att vi kan komma igång med bygget i april, säger Lennart Hermansson. Vassbäddarna ska ta hand om det blötslam som blir restprodukt i reningsverket. Med en cykel på tio år töms vassbäddarna växelvis. Efter vila och återväxt i ett år kan de tas i bruk igen.

– Vi har en likadan anläggning i Degeberga sedan två år tillbaka och hittills verkar den fungera precis som förväntat, säger Lennart Hermansen.

Vassbäddarna fungerar genom att dränera och mineralisera slammet som också kommer att avdunsta. Slammet bryts ned och dräneringsvattnet leds tillbaka till reningsverket. Efter ungefär tio år är slammet näringsrikt material som kan används vid exempelvis anläggningsarbeten vid vägar. Vattnet som kvarstår är "i det närmaste kristallklart" enligt ansökan.

Investeringen ligger på 700000 kronor, och den ska snart ha betalat sig enligt Hermansen.

– Det är en bra investering, både ekonomiskt och för miljön.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons