Annons

Nytt danscentrum i Kristianstad

Ett nystartat danscentrum kommer under hösten att erbjuda kurser i allt från klassisk ballett till street- och etnodans.
Kristianstad • Publicerad 29 augusti 2009

– Dans är ju en kulturform som inte syns så mycket. Det är inte självklart för människor att gå och dansa på samma sätt som med mycket annat, säger Maria Hörman Sällberg på Kulturhuset Barbacka.

Därför kände hon och andra som arbetade med dans i Kristianstad att dansen i staden behövde ett lyft.

Annons

– Vi kände att det fanns ett behov av en fast punkt för dem som ville pröva på dans eller satsa på mer målmedveten träning, säger Lena Wiklund, danslärare på Christian 4:es gymnasium.

Tillsammans med Mats Wiklund initierade hon därför "Danscentrum Kristianstad" som ett samarbete mellan Musikskolan, Barbacka, Christian 4:s gymnasium och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet. Genom samarbetet skall kurser erbjudas i bland annat balett, street-, jazz- och etnodans.

– Balett är för dansen vad skal-övningar är för musiken, det är grunden till mycket av det andra, säger Lena Wiklund.

De som går balettkurserna är därför ofta de som tar seriöst på dansen och vill lära sig gedigna grunder för andra stilar. I andra änden av spektrat finns till exempel streetdansen.

– Hit kan man komma och känna sig lite friare än i de andra danserna. Många lär sig hemma tillsammans med kompisarna. Då kan det vara bra att få lite grundläggande teknikövning och träffa andra dansintresserade, säger läraren Ruzan Hakopian.

En annan nyhet under hösten är en grupp enbart för killar.

– Det är väldigt få killar som dansar, men nu skall vi få igång dem också, säger Boel Jönsson som kommer att leda kursen.

Kursen är uppbyggd på ett sätt som skall tilltala killarna speciellt med mycket styrke och teknikträning, men Boel Jönsson tillägger att alla naturligtvis är välkomna även på de övriga kurserna.

Kurserna hålls i Christian 4:es gymnasiums danssal och börjar vecka 38.

Jonatan Göth
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons