GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt Skåneparti i startgroparna

Under lördagen tog Skånefederalisterna ett stort steg mot höstens val. Skånefederalisterna är ett parti i startgroparna och dess främsta mål är att få till stånd en ökad självstyrelse i Region Skåne. – Det nya med partiet är att vi vill ha en federalistisk modell liknande den i Tyskland, säger initiativtagaren Malte Lewan Neelsen.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2002

Under förra veckan besökte Skånefederalisterna Kristianstad. Då var de här för att samla namnunderskrifter.

– Det behövs 100 namn för att registrera ett parti till regionfullmäktige, säger Malte Lewan Neelson och fortsätter:

– De sista vi behövde fick vi i Kristianstad. Malte Lewan Neelsen poängterar att Skånefederalisterna inte skall sammanblandas med partier som exempelvis Skånes väl.

– Vi vill inte förknippas med partier som har en invandrarfientlig inställning.

Den ideologiska grunden för partiet är istället kulturregionalism. Malte Lewan Neelsen förklarar att det innebär att det är den geografiska delen Skåne som är i fokus, men att den kultur som finns inom Skåne är inte statisk, utan förändras i takt med att intryck utifrån kommer in. De skånska traditionerna är ett slags klangbotten som människor med andra erfarenheter relaterar sig till och ur det kan nya traditioner födas. Kulturregionalism bygger på att en kultur är ett dynamiskt växelspel mellan gammalt och nytt.

– Det skånska är den kultur som finns i regionen som alla som har kommit hit och de som har bott här länge har bidragit med, säger Malte Lewan Neelsen och fortsätter:

– Vem som helst kan flytta in i ett område och känna en tillhörighet till det området. Skånefederalisternas absolut viktigaste fråga är ett ökat självstyre för Region Skåne.

– Vi vill fortfarande att Skåne skall vara en del av Sverige men Region Skåne bör få lagstiftningsmakt på flera områden, säger Malte Lewan Neelsen.

Det ideala styrelseskicket är en federalistisk modell liknande den i Tyskland, där varje region har ett starkt inflytande över respektive regions lagstiftning.

Av partiprogrammet framgår att partiet även skall arbeta för att Region Skåne tillsammans med de skånska kommunerna skall få total kontroll över den skånska kulturpolitiken. Dessutom skall partiet arbeta för en konkret deltagardemokrati med personval och medborgarinitierade beslutande folkomröstningar. Partiet räknar sig varken som socialistiskt eller borgerligt. Under lördagens konstituerande möte - som hölls i Lund - utnämndes Malte Lewan Neelsen till partistyrelsens ordförande. Totalt sitter fem personer i styrelsen. En av dem är Aron Boström från Kristianstad.

Malte Lewan Neelsen berättar att namnunderskrifterna kommer att skickas till valmyndigheten på tisdag i nästa vecka. Valmyndigheten kommer i sin tur att kontrollera underskrifterna, bland annat så att det inte finns dubbletter. De fattar sedan beslut om Skånefederalisterna får registreras som parti eller inte.

– Nästa steg blir därefter att få in ett antal aktiva så att vi kan driva det här framåt mot valet i höst, säger han.

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer